MENIU

Pentagonul s-a răzgândit: 11 americani au fost răniți în atacul Iranului după moartea generalului Soleimani

Armata americană a anunţat că 11 militari au avut nevoie de îngrijiri medicale în urma atacului cu rachete lansat pe 8 ianuarie de Iran împotriva a două baze militare americane din Irak. Inițial, SUA au susținut că armata nu a suferit daune, în condițiile în care soldații americani au fost avertizați din timp asupra atacului și s-au adăpostit în buncăre. De partea cealaltă, televiziunea de stat de la Teheran susținea, la o zi după atac, că nu mai puțin de 80 de soldați americani ar fi fost uciși.

 

Armata americană a anunţat joi că 11 militari au avut nevoie de îngrijiri medicale în urma atacului cu rachete lansat pe 8 ianuarie de Iran împotriva unei baze militare americane din Irak

Anunţul forţelor armate americane vine în condiţiile în care, iniţial, autorităţile de la Washington au susţinut că nimeni nu a fost rănit în urma respectivului atac.

„Cu toate că niciun militar american nu a fost ucis în atacul de pe 8 ianuarie asupra bazei aeriene Al Asad, mai mulţi au fost răniţi şi sunt încă sub supraveghere medicală”, a declarat căpitanul Bill Urban, purtător de cuvânt al Comandamentului Central al Statelor Unite, prin intermediul unui comunicat, scrie Reuters, citat de Mediafax.

„Deşi niciun militar american nu a fost omorât în atacul iranian de pe 8 ianuarie asupra bazei aeriene Al Asad, mai mulţi au fost trataţi pentru simptome de comoţie cerebrală din cauza exploziei şi sunt în continuare evaluaţi”, a mai precizat Urban.

Unii militari au fost transportaţi la facilităţi americane din Germania sau Kuweit pentru continuarea monitorizării medicale, a adăugat el. „Când vor fi consideraţi apţi pentru a-şi relua atribuţiile, militarii sunt aşteptaţi să revină în Irak”, a mai spus căpitanul Bill Urban.

În jur de 1.500 de americani erau cantonaţi în marea bază aeriană Al-Asad din deşertul Anbar.

Președintele american Donald Trump a declarat în aceeași zi, într-o conferință la Casa Albă, că „nu s-au pierdut vieți ale sodaților americani, datorită sistemului nostru de avertizare" și a cerut NATO să se implice mai mult alături de SUA în acțiunile din Orientul Mijlociu, anunțând noi sancțiuni la adresa Iranului

Relaţiile între SUA şi Iran sunt extrem de tensionate după ce armata americană l-a asasinat, pe 3 ianuarie, într-un atac cu drone, în capitala Irakului, Bagdad, pe generalul Qassem Soleimani, comandantul Forţei Quds din cadrul Gardienilor Revoluţiei din Iran. Autorităţile iraniene au lansat mai multe ameninţări la adresa Statelor Unite. 

Reacția Iranului a venit câteva zile mai târziu, pe 8 ianuarie. Iranul a lansat în noaptea de 7 spre 8 ianuarie mai multe rachete, peste 15, asupra unor baze irakiene în care se aflau soldaţi americani. Atacul din Irak a fost riposta Iranului la asasinarea generalului Soleimani.

În aceeași zi cu riposta regimului de la Teheran, un avion cu 176 de oameni, majoritatea iranieni și canadieni la bord, inclusiv echipajul, a fost doborât de rachete iraniene, la câteva minute de la decolare. Doborârea avionului a generat tensiuni și mai mari între Iran și SUA, Canada, regimul de la Teheran nerecunoscând inițial că ar fi fost implicat în accident. Ulterior a recunoscut că dintr-o eroare umană au fost lansate rachete asupra avionului.