Realitatea.net
MENIU

Parlamentul European condamnă retorica anti-imigraţie din unele state UE

Parlamentul European condamnă retorica anti-imigraţie în unele state ale Uniunii. Libertatea de mişcare a devenit temă de campanie pentru alegerile europarlamentare, spun eurodeputaţii.

După o dezbatere aprinsă pe tema drepturilor fundamentale ale cetăţenilor Uniunii, eurodeputaţii europeni au adoptat o rezoluţie care condamnă orice tentativă de îngrădire şi alterare a libertăţii de mişcare. Şi asta pentru că, spun ei, derapajele înregistrate în ultima vreme lasă loc rasismului şi xenofobiei.

Parlamentul European arată cu degetul spre retorica anti-imigraţie din spaţiul public britanic şi german, tot mai folosită după ridicarea restricţiilor de muncă pentru români şi bulgari. Deputaţii tuturor grupurilor parlamentare au avertizat că aceste derapaje pot duce la creşterea rasismului şi xenofobiei.

"Cerem statelor U.E. să nu întreprindă nicio acţiune care ar putea afecta dreptul la libera circulaţie şi refuzăm orice propunere de limitare a numărului de migranţi U.E. ca fiind contrară principiului din Tratat privind libertatea de mişcare a oamenilor," se arată în documentul adoptat la Strasbourg.

Totodată este denunţată asocierea incorectă a dreptului la libertatea de mişcare în scopuri lucrative cu acuzaţii de abuzare a sistemelor de asigurări sociale. Parlamentul a fost şi mai tranşant în privinţa unui proiect al Maltei de a-şi scoate la vânzare cetăţenia, implicit drepturile ce decurg din aparteneţa sa la Uniunea Europeană.

Rezoluţia se referă indirect şi la România care acordă paşapoarte naţionale cetăţenilor moldoveni. "Parlamentul cere Maltei să armonizeze schema sa privind cetăţenia cu valorile U.E. La fel trebuie să facă şi alte state membre care au introdus scheme naţionale permiţând vânzarea directă sau indirectă a cetăţeniei U.E."

Totodată deputaţii cer Comisiei Europene să facă recomandări pentru a preveni pe viitor situaţii similare. Guvernul maltez intenţionează să vândă paşapoarte oamenilor de afaceri din afara spaţiului comunitar pentru 650 de mii de euro.