Parlamentul European cere un embargo asupra vânzărilor de arme către Rusia
Parlamentul European a cerut joi un embargo asupra vânzărilor de arme către Rusia, care ar urma să rămână în vigoare "până când situația din estul Ucrainei se va normaliza", relatează AFP, citată de Agerpres.
Într-o rezoluție adoptată în sesiune plenară la Strasbourg, eurodeputații consideră că Moscova "trebuie să se angajeze cu adevărat în a participa la negocieri în vederea unei rezolvări pașnice (a conflictului) și a face uz de influența sa, care este reală, pentru ca violențele să înceteze" în Ucraina.
Rusia trebuie să arate că este "cu adevărat hotărâtă să nu amplifice criza", potrivit PE. Pentru acest lucru, Rusia trebuie "să oprească fluxul continuu" de persoane înarmate și de arme din Rusia în Ucraina, "să reducă imediat numărul trupelor pe care le-a desfășurat de-a lungul frontierei cu Ucraina" și, în fine, "să se folosească de puterea sa asupra rebelilor și mercenarilor pentru a-i determina să respecte armistițiul, să predea armele și să se retragă în Rusia", afirmă europarlamentarii.
Parlamentul European se declară de asemenea 'profund preocupat' de încălcarea drepturilor omului în estul Ucrainei și în Crimeea, în special prin "actele de tortură, asasinatele și disparițiile forțate de jurnaliști și militanți" comise de "rebelii și mercenarii stimulați de Rusia".
Parlamentul cere pe de altă parte "eliberarea imediată" a pilotului militar ucrainean Nadejda Savcenko, arestat la 9 iulie în Rusia, precum și a "tuturor ostaticilor reținuți în Ucraina sau în Rusia".
Europarlamentarii reuniți la Strasbourg consideră de asemenea "inacceptabile" măsurile comerciale de retorsiune adoptate de Moscova împotriva mai multor țări care au semnat acorduri de liber-schimb cu UE (Ucraina, Republica Moldova și Georgia).
Statele Unite au înăsprit miercuri seară sancțiunile împotriva Rusiei, pe care o acuză că îi susțin pe separatiștii proruși care luptă cu forțele de la Kiev în estul Ucrainei de peste trei luni. La rândul său, UE a adoptat sancțiuni, de mai mică amploare, înghețând programele desfășurate de Rusia prin Banca Europeană de Investiții (BEI) și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).
Rusia a reacționat puternic joi, amenințând statele occidentale cu o ripostă 'dureroasă'.