PANAMA PAPERS. Premierul islandez, prins cu o companie offshore. I se cere demisia
Fostul șef al guvernului islandez, Johanna Sigurdadottir, i-a cerut succesorului său să demisioneze, în condițiile în care numele acestuia figurează în ancheta internațională referitoare la averile pe care înalți demnitari din diferite țări le dețin în paradisuri fiscale, informează AFP, citată de Agerpres.
Premierul (Sigmundur David Gunnlaugsson) trebuie să demisioneze imediat', a estimat Johanna Sigurdadottir într-un mesaj postat duminică seara pe pagina sa de Facebook.
'Oamenii nu trebuie să aibă un premier de care să le fie rușine. Premierul a dat dovadă de dispreț față de moneda și economia islandeze, plasându-și banii într-un paradis fiscal. Premierul nu pare să înțeleagă ce înseamnă morala', a denunțat Sigurdadottir.
Venită în fruntea guvernului islandez în contextul profundei crize politice din 2009, Johanna Sigurdadottir, social-democrată, era apreciată pentru integritatea sa.
În Islanda, documentele dezvăluie cum primul ministru Sigmundur David Gunnlaugsson și soția sa au deținut în secret o companie offshore care a investit milioane de dolari în obligațiuni, în timp ce țara lor se confrunta cu criza financiară, notează Rise Project.
Când David Gunnlaugsson a devenit premierul Islandei, în 2013, ascundea un secret care i-ar fi putut afectat cariera politică. El şi soţia sa au împărțit acționariatul unei companii offshore din Insulele Virgine Britanice încă din 2009 când Gunnlaugsson a intrat în Parlament. Câteva luni mai târziu el și-a vândut acțiunile soției pentru un dolar.
Compania lor a deținut obligaţiuni care valorau inițial milioane de dolari în trei banci gigant din Islanda. Acestea au intrat în colaps în timpul crizei financiare globale din 2008, iar compania sa a devenit creditor în dosare de insolvență.
Guvernul condus de Gunnlaugsson a negociat anul trecut un acord cu creditorii, fără a dezvălui însă miza financiară a familiei sale. Gunnlaugsson a refuzat să recunoască dacă interesele familiei sale i-au influențat sau nu deciziile.
Într-un interviu realizat de un partener media al ICIJ, Reykjavik Media, Gunnlaugsson a negat ascunderea activelor. Patru zile mai târziu, soţia sa a făcut publică povestea, postând un comentariu pe Facebook în care afirma că societatea i-a aparținut ei, nu lui, şi că ea a plătit toate taxele aferente.
Ancheta la nivel mondial, realizată de circa o sută de ziare pe baza a 11,5 milioane de documente, a dezvăluit că 140 de responsabili politici sau personalități de prim rang din întreaga lume dețin averi în paradisuri fiscale.
Islanda, care a fost în 2008 prima țară din Europa de Vest, în decurs de un sfert de secol, care a solicitat un împrumut de la Fondul Mondial Internațional (FMI), iese încetul cu încetul din criza financiară care a afectat-o în acea perioadă.
Aceste dezvăluiri au zguduit această mică țară, marcată de excesele financiare din anii 2000. Mai mult de 16.000 de islandezi au semnat o petiție în care cer demisia premierului, iar opoziția va cere un vot de neîncredere în parlament.
Comisia Constituțională a Parlamentului ar urma să se reunească luni în timpul zilei, potrivit postului public de radio și televiziune Ruv.