Ordinul lui Trump împotriva imigranților ilegali generează probleme fără precedent
În ciuda promisiunii de a se concentra strict asupra criminalilor violenți și a membrilor bandelor de crimă organizată, ordinul executiv emis de președintele Donald Trump face victime printre oamenii de bună credință. Administrația Obama a permis persoanelor fără antecedente penale să locuiască ilegal în SUA, dacă au avut un ordin de deportare emis înainte de 1 ianuarie 2014. Dar, sub administrația Trump, oricine are un astfel de ordin emis pe numele său, a devenit o prioritate pentru Serviciul de Imigrare.
Departamentul pentru Securitate Internă continuă să pună în practică ordinul, vizând pe oricine nu deține documente de ședere în Statele Unite ale Americii.
Unul dintre cetățenii prinși la mijloc de problemele birocratice, care riscă deportarea, este Martinez-Morales, a cărui poveste este prezentată într-un editorial BBC. Bărbatul de origine mexicană trăiește în SUA de mai bine de două decenii. El este căsătorit cu o femeie care este cetățean american și are patru copii sub 12 ani, și ei născuți în SUA.
La începutul lunii, Morales a fost oprit de poliție, deoarece avea un far spart la mașină. În acel moment, ofițerii de poliție l-au idenditificat drept unul dintre cetățenii aflați ilegal pe teritoriul SUA.
În anul 2004, Martinez-Morales s-a întors în Mexic pentru a-și revedea familia. La revenirea în SUA, el a fost arestat pentru trecere ilegală a frontierei, la granița cu statul Texas, moment în care s-a emis un ordin de deportare pe numele său. Între timp, lucrurile păreau că și-au găsit rezolvarea, iar bărbatul s-a întors la Houston, continuându-și traiul alături de șoție și cei doi copii, fără alte probleme, până în această lună. Martinez-Morales a fost deportat la o săptămână după ce a fost reținut.
Martinez-Morales este doar unul dintre cetățenii a căror problemă rămâne incertă. Până ce situația birocratică se va clarifica, el, alături de mulți alții, sunt nevoiți să se lupte în instanță în încercarea de a rămâne pe teritorul SUA, de cele mai multe ori alături de familiile lor rămase în SUA.