MENIU

Ordinul dur dat de Kim Jong-un după inundațiile din vara aceasta. 30 de persoane au fost executate

Liderul nord-coreean Kim Jong-un a ordonat execuția a aproximativ 30 de oficiali pentru că nu au reușit să prevină inundațiile și alunecările de teren devastatoare care au avut loc vara aceasta în Coreea de Nord, soldate cu aproximativ 4.000 de decese. 

Informația a fost raportată de surse sud-coreene și preluată de Bloomberg. Potrivit unui oficial nord-coreean care a dorit să-și păstreze anonimatul, între 20 și 30 de lideri din regiunea afectată au fost acuzați de corupție și neglijență în serviciu, ceea ce a dus la condamnarea lor la moarte. Informațiile au fost difuzate de postul TV Chosun și au fost preluate ulterior de presa occidentală.

Ce au transmis oficialii

„La sfârșitul lunii trecute, între 20 și 30 de oficiali din zona afectată de inundații au fost executați simultan”, a declarat oficialul nord-coreean pentru presa sud-coreeană. Cu toate acestea, aceste informații nu au putut fi confirmate din surse independente.

Anterior, Agenția Centrală de Știri din Coreea de Nord a raportat că Kim Jong-un a cerut autorităților să ia măsuri drastice împotriva oficialilor după inundațiile catastrofale din provincia Chagang, care au avut loc în luna iulie. Atunci, aproximativ 4.000 de persoane și-au pierdut viața, iar alte 15.000 au fost evacuate din cauza dezastrului natural. Deși identitățile celor executați nu au fost dezvăluite, sursele sud-coreene au sugerat că printre aceștia s-ar putea număra și Kang Bong-hoon, fostul secretar al Comitetului de Partid al provinciei Chagang, care fusese demis anterior de Kim Jong-un.

Liderul nord-coreean a vizitat personal zonele afectate de inundații și alunecări de teren luna trecută, estimând că lucrările de reconstrucție vor dura câteva luni. De asemenea, Kim a respins cu fermitate informațiile vehiculate de Coreea de Sud cu privire la numărul victimelor.

Acesta nu este un caz singular în care apar informații despre execuțiile unor oficiali nord-coreeni care nu au îndeplinit așteptările lui Kim Jong-un. În 2019, s-a raportat că Kim Hyok Chol, trimisul special al Coreei de Nord în SUA, ar fi fost executat pentru eșecul negocierilor cu președintele american de atunci, Donald Trump. Cu toate acestea, ulterior s-a dezvăluit că Chol fusese doar arestat.

Coreea de Nord este cunoscută pentru rata ridicată a execuțiilor publice. Înainte de pandemia COVID-19, se estimau aproximativ 10 execuții publice pe an, dar conform presei sud-coreene, această rată a crescut semnificativ, ajungând la cel puțin 100 de execuții anul trecut.

În Coreea de Nord, oamenii pot fi condamnați la moarte și executați pentru motive care pot părea bizare. De exemplu, în luna iulie, aproximativ 30 de elevi de gimnaziu ar fi fost executați pentru că au vizionat seriale sud-coreene.