MENIU

Oraș devastat de papagali. Păsările au ciugulit cablurile electrice și au provocat pene de curent - VIDEO

Orașul Hilario Ascasubi, situat pe coasta argentiniană a Oceanului Atlantic, se confruntă cu o invazie masivă de papagali, conform unui reportaj Reuters. Mii de păsări colorate, în nuanțe de verde, galben și roșu, au început să invadeze zonele urbane, fiind atrase de defrișările din regiunile înconjurătoare.

De unde au apărut papagalii

Biologul Daiana Lera a explicat că dispariția pădurilor le obligă pe aceste păsări să se apropie de orașe în căutarea hranei, apei și adăpostului. În ultimele sezoane, papagalii s-au înmulțit semnificativ și au început să caute refugiu urban pe perioada toamnei și a iernii. Conform estimărilor, orașul, cu o populație de 5.000 de locuitori, poate avea până la 10 papagali pentru fiecare rezident. Pe timpul verii, păsările migrează spre sud, în regiunile stâncoase din Patagonia, pentru a se reproduce.

Imaginile recente din oraș arată sute de papagali așezați pe cabluri electrice și stâlpi, zburând deasupra clădirilor și a bisericilor, evocând scene din filmul clasic al lui Alfred Hitchcock, „The Birds”. Păsările ciugulesc cablurile electrice, provocând daune care pot duce la pene de curent.

Impactul invaziei de papagali

Ramón Alvarez, jurnalist local, a explicat că aceste păsări generează costuri semnificative și disconfort pentru locuitori: „Ciupesc cablurile și, atunci când plouă, apa poate intra în ele, cauzând întreruperi în transmisie. Când curentul cade, nu putem asculta nici măcar radioul.” În încercarea de a alunga păsările, localnicii au apelat la diverse metode, inclusiv zgomote și lumini laser, însă fără succes.

Biologul Daiana Lera subliniază necesitatea restabilirii mediului natural, dar recunoaște că, până se va întâmpla acest lucru, comunitatea trebuie să găsească strategii pentru a conviețui armonios cu noile sale „vecine păsătoare”.