MENIU

Operațiunea "Soleimani Martirul". Simbolurile din spatele atacurilor Iranului

Operațiunea "Soleimani Martirul". Atacurile Iranului, la o oră aleasă simbolic

Tensiune extremă în Orientul Mijlociu. Iranul a lansat, în această noapte, două atacuri masive cu rachete balistice asupra forțelor conduse de SUA din Irak. Potrivit CNN, rachetele nu ar fi provocat nici victime, nici pagube. Astăzi așteptăm și o reacție oficială a lui Donald Trump, care a anunțat deja că va face o declarație. 

Operațiunea iranienilor s-a numit "Soleimani Martirul", iar codul de atac a fost "O Zahra", care face referire la fiica lui Mahomed. 
Teheranul afirmă că ora atacului - 1:20 - nu este întâmplătoare, pentru că ora coincide cu momentul uciderii generalului Soleimani. 

Baza al-Asad, prima lovită, este aceeași pe care Donald Trump a vizitat-o în decembrie 2018, când a promis că SUA vor menține trupele în Irak pentru a sta cu ochii pe republica islamică.

Site-ul agenției Tass informează că mai multe avioane militare americane au fost distruse în cursul unui atac cu rachete care a vizat baza Al Asad, din Irak. Până în acest moment, nu există informații privind eventuale victime în urma atacurilor cu rachete lansate. 

Toți ochii sunt ațintiți acum asupra reacției pe care o avea Washingtonul la acest atac. Analiștii sunt de părere că este cel mai dificil test pe care îl dă Donald Trump de când este la Casa Albă. Liderul de la Casa Albă și-a chemat consilierii pe securitate, dar și pe secretarul de stat pe apărare și seful diplomației americane Mike Pompeo la o discuție despre tensiunile legate de aceste atacuri.

Ministrul de Externe al Iranului, Javad Zarif, a transmis un mesaj pe Twitter. Mesajul ministrului pare să fie într-un ton defensiv - nu vor mai urma alte operațiuni, Iranul nu dorește escaladarea, dacă nu este provocat. De asemenea, șeful diplomației iraniene sugerează că baza aeriană al-Asad a fost atacată pentru că de-acolo ar fi decolat drona americană ce l-a ucis vineri, la Bagdad, pe influentul generalul iranian.

Administrația Federală americană în domeniul Aviației a instituit restricții de zbor, interzicând operatorilor aviației civile americane să zboare deasupra Iranului, Irakului, deasupra apelor Golfului Persic și Golfului Oman. 

Atacul vine în contextul în care Iranul amenințase cu o "răzbunare cruntă" după ce influentul general iranian Qasem Soleimani a fost ucis, vineri, într-un atac cu dronă, la Bagdad, din ordinul lui Donald Trump.