ONU reclamă blocada Israelului care sufocă Gaza de peste 10 ani: E nevoie de un ajutor internațional de miliarde de dolari
ONU atrage atenția că Gaza are nevoie de miliarde de dolari ca ajutor economic internaţional pentru a compensa anii de restricţii prin blocada aplicată de Israel după instalarea Hamas la putere. Deciziile din cei peste 10 ani au sufocat economia şi au împiedicat dezvoltarea palestiniană în Gaza, se arată în raportul Conferinței Naţiunilor Unite pentru Comerţ şi Dezvoltare (UNCTAD).
Gaza are nevoie de miliarde de dolari ajutor economic internaţional pentru a compensa anii de restricţii care i-au sufocat economia şi i-au împiedicat dezvoltarea, a afirmat miercuri Conferinţa Naţiunilor Unite pentru Comerţ şi Dezvoltare (UNCTAD) în raportul său anual privind economia palestiniană.
Organismul ONU a evidenţiat în raportul său pe 2022 condiţiile economice deplorabile din Gaza, chiar înainte de atacurile israeliene asupra enclavei, ca represalii la atacul sângeros al Hamas din 7 octombrie din sudul Israelului.
"Donatorii şi comunitatea internaţională trebuie să ofere un ajutor economic semnificativ pentru a repara daunele extinse pe care le-a suferit Gaza în urma restricţiilor, a blocajelor prelungite şi a operaţiunilor militare frecvente, care au înăbuşit economia şi au decimat infrastructura", se arată în raportul UNCTAD, relatează Reuters şi AFP, potrivit agerpres.ro.
"Deşi ajutorul donatorilor este important pentru a ajuta populaţia din Gaza, el nu ar trebui privit ca un substitut pentru încetarea restricţiilor şi a blocajelor şi pentru a cere Israelului şi tuturor părţilor să îşi asume responsabilităţile conform dreptului internaţional", se mai arată în raportul UNCTAD.
"Consecinţele economice ale actualei crize umanitare din Gaza sunt imposibil de definit", a declarat Richard Kozul-Wright, directorul diviziei UNCTAD pentru globalizare şi strategii de dezvoltare, în cadrul unei conferinţe de presă.
"Ceea ce documentează raportul sunt provocările economice profunde cu care se confruntă o populaţie aflată sub ocupaţie, care, în cazul Fâşiei Gaza, sunt agravate de o blocadă economică începută în 2007, precum şi de operaţiuni militare frecvente", a mai spus el.
Publicarea acestui raport survine în plin război între Israel şi Hamas, declanşat de atacul mişcării islamiste în sudul Israelului pe 7 octombrie.
Miercuri, Hamas a afirmat că cel puţin 6.546 de persoane, majoritatea civili, între care 2.704 copii, au fost ucise în Fâşia Gaza în bombardamentele israeliene lansate ca represalii.
Raportul privind economia palestiniană în 2022 afirmă că "o blocadă de zeci de ani a distrus economia Gazei, lăsând 80% din populaţie dependentă de ajutorul internaţional".
"Marcat de tensiuni politice crescute şi de un proces de pace îndelungat, anul 2022 a fost unul dintre cei mai răi din istoria palestiniană recentă", a mai spus UNCTAD.
"Produsul intern brut (PIB) a crescut cu 3,9%, însă economia nu şi-a revenit încă pe deplin după şocul provocat de COVID-19. De la începutul pandemiei în 2020, PIB-ul real s-a contractat cu 11,3%, apoi a crescut cu 7% în 2021 de la un nivel foarte scăzut", a detaliat organismul ONU.
"PIB-ul pe cap de locuitor al Palestinei reprezintă în prezent doar 8% din cel al Israelului", mai notează el.
Şomajul a atins 45% în Fâşia Gaza şi 13% în Cisiordania, potrivit raportului.
"Cercul vicios al distrugerii şi al reconstrucţiei parţiale trebuie rupt prin negocierea unei soluţii paşnice, bazată pe dreptul internaţional şi pe rezoluţiile relevante ale ONU şi ale Consiliului de Securitate, pentru a pune capăt ostilităţilor, şi prin creşterea ajutorului donatorilor pentru redresarea unei economii devastate de război", conchide UNCTAD în raportul său.