Omul care l-ar putea îngropa pe Trump este agent CIA. ”A făcut ce trebuia”
Avertizorul de integritate care a semnalat controversata discuţie telefonică dintre Donald Trump şi omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, aparţine CIA, una dintre agenţiile americane de informaţii, şi era repartizat la Casa Albă, a informat joi cotidianul New York Times, citat de AFP.
Potrivit publicaţiei, care se bazează pe trei surse cunoscându-i identitatea, este vorba despre un bărbat care între timp s-a întors în cadrul Central Intelligence Agency (CIA). Plângerea acestuia, care datează din 12 august şi al cărei conţinut a fost făcut public joi, sugerează în principal că are o pregătire de analist, cunoaşte în detaliu politica Statelor Unite pentru Europa şi că are o "bună înţelegere" a politicii din Ucraina, a adăugat NYT, citat de Agerpres.
Agentul serviciilor secrete americane a subliniat, de asemenea, că nu a fost martor direct la discuţia telefonică şi că a fost pus la curent în cadrul "relaţiilor regulate inter-agenţii".
Andrew Bakaj, unul dintre avocaţii avertizorului de integritatea, a refuzat să comenteze aceste informaţii.
Transcriptul discuţiei telefonice dintre Trump şi Zelenski din 25 iulie a fost dat publicităţii ca urmare a scandalului declanşat în SUA în urma acuzaţiilor că Trump l-ar fi îndemnat pe preşedintele ucrainean ca autorităţile de la Kiev să-l investigheze pe fiul fostului vicepreşedinte democrat Joe Biden, posibilul său rival la prezidenţialele de anul viitor.
În urma scandalului declanşat în SUA de acest caz, democraţii, care deţin majoritatea în Camera Reprezentanţilor, au anunţat marţi lansarea unei anchete oficiale în vederea punerii sub acuzare a preşedintelui, care poate duce la destituirea acestuia (impeachment).
Un caz ”în întregime fără precedent"
Joseph Maguire, directorul interimar al informaţiilor naţionale din SUA, susţine că plângerea avertizorului de integritate privind conţinutul unei convorbiri telefonice între preşedintele Donald Trump şi omologul său ucrainean Volodimir Zelenski se referă la chestiuni "fără precedent", relatează dpa.
"Cred că tot în această chestiune este în întregime fără precedent", a declarat Maguire în cadrul unei audieri în Congres, subliniind complexitatea şi gravitatea acestui caz.
"Cred că avertizorul de integritate acţionează cu bună credinţă. Cred că avertizorul de integritate a făcut ce trebuia", a adăugat el, precizând că persoana în cauză a respectat legea "în fiecare pas al procedurii".
În ceea ce priveşte faptul că preşedintele SUA este implicat în această plângere, el a spus: "Aceasta este diferită de toate celelalte din trecut de care am cunoştinţă".
Cu acelaşi prilej, el a afirmat că "poate cea mai importantă misiune" a agenţiei sale şi a comunităţii de informaţii este să asigure credibilitatea şi integritatea alegerilor din SUA.
"Nimeni, nimeni dintre noi, nu este deasupra legii în această ţară", a spus Maguire în cadrul audierii din Comisia de informaţii a Camerei Reprezentanţilor.
"Cea mai mare provocare nu este neapărat o lovitură cinetică a Rusiei, Chinei, Iranului sau Coreii de Nord. Cred că cea mai mare provocare cu care ne confruntăm este să menţinem integritatea sistemului nostru electoral", a spus Maguire.
El a subliniat că vede ca o prioritate "protejarea sanctităţii alegerilor" la nivel federal, statal şi local. El a mai spus că "marea competiţie" între marile puteri este în domeniul cibernetic.