MENIU

OMS menține ALERTA la nivel mondial pentru variola maimuței - Peste 70.000 de infectări de la debutul epidemiei, în 6 luni

OMS menține ALERTA la nivel mondial pentru variola maimuței - Peste 70.000 de infectări de la debutul epidemiei, în 6 luni

Organizația Mondială a Sănătății menține alerta ridicată în cazul variolei maimuței. Peste 70 de mii de infectări au fost raportate în cele șase luni de la debutul epidemiei, care rămâne „o urgenţă de sănătate publică de interes internaţional”, a avertizat directorul OMS - Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Peste 70.000 de cazuri de variola maimuţei și 26 de decese au fost înregistrate de la începutul epidemiei, în luna mai a acestui an, a anunţat miercuri OMS.

Organizația a făcut un apel la prudență chiar în condițiile evoluției în scădere a numărului de cazuri noi.

Boala care a cuprins toată lumea din luna mai provoacă febră, dureri musculare şi leziuni cutanate.

Directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a anunţat că în acest an au fost înregistrate 26 de decese şi peste 70.000 de cazuri de contaminare, dintre care peste jumătate - 42.000 sunt în cele două Americi şi aproape 25.000 - în Europa.

„La nivel global, numărul cazurilor este în scădere, însă săptămâna trecută 21 de ţări au asistat la o creştere, în special în regiunea Americilor, care reprezintă aproape 90% dintre cazurile din ultima săptămână”, a spus directorul OMS la o conferinţă de presă de la Geneva.

„O epidemie care încetineşte poate fi o epidemie mai periculoasă, pentru că putem crede că s-a încheiat criza şi să reducem prudenţa. Suntem îngrijoraţi de numărul de cazuri din Sudan, în special în taberele de refugiaţi de la graniţa cu Etiopia”, a avertizat Tedros Adhanom Ghebreyesus.

„Ca şi COVID-19, variola maimuţei rămâne o urgenţă de sănătate publică de interes internaţional (USPII), iar OMS va continua să o trateze ca atare”, a mai anunțat directoru lOMS.

Potrivit datelor oficiale, de la începutul epidemiei de variola maimuței, 107 ţări membre OMS au înregistrat cazuri noi. Un număr de 39 dintre acestea nu au raportat pacienţi noi în ultimele 21 de zile.

Cele mai afectate țări de boala variolei mamuței, reprezentând 87% din cazurile la nivel mondial, sunt SUA (26.723), Brazilia (8.147), Spania (7.209), Franţa (4.043), Marea Britanie (3.654), Germania (3.640), Peru (2.587), Columbia (2.453), Mexic (1.968) şi Canada (1.400).

Cazurile de variola maimuţei au crescut brusc de la începutul lunii mai, în afara ţărilor africane unde  boala este de mai mult timp endemică, în rândul bărbaţilor. Potrivit datelor OMS, 97% dintre cazuri au fost bărbaţi cu vârsta medie de 35 de ani, iar 49% erau SIDA pozitivi.

România a raportat până în prezent 40 de cazuri de variola maimuței. Conform Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), în total, 6 persoane au fost vaccinate împotriva variolei maimuței, a anunțat Ministerul Sănătății, la 10 octombrie. Primul caz de infectare cu variola maimuței din România a fost diagnosticat pe 13 iunie, la un bărbat de 26 de ani, care călătorise în ultima perioadă în mai multe țări din Europa unde au fost raportate numeroase infectări cu virusul.