MENIU

Oficialii europeni avertizează R.Moldova: O parte din reforme se desfășoară lent și anevoios

Oficialii europeni au evaluat, în cadrul primei reuniuni a Comitetului de Asociere Republica Moldova-Uniunea Europeană, desfășurată, luni, la Chișinău, progresele înregistrate, în primul an de aplicare a Acordului de Asociere cu UE, document semnat la 27 iunie 2014. În acest context, oficialii au semnalat că o parte din reforme se desfășoară lent și anevoios, deși Moldova a înregistrat succese în mai multe domenii. 

La rândul lor, reprezentanții moldoveni au recunoscut faptul că mai sunt multe de făcut în ceea ce privește reforma în domeniul justiției și politica de combatere a corupției, dând asigurări că guvernul de la Chișinău rămâne angajat în realizarea agendei europene, implicit a procesului de reforme.

Reuniunea Comitetului de Asociere Republica Moldova-Uniunea Europeană, coprezidată de șefa diplomației moldovene, Natalia Gherman, și de directorul executiv pentru Europa și Asia Centrală din cadrul Serviciului European pentru Acțiune Externă, Gunnar Wiegand, a avut loc în contextul situației tensionate de la Chișinău generate de arestarea preventivă a fostului premier Vlad Filat, unul din liderii importanți ai actualei coaliții de guvernare, acuzat de trafic de influență și corupție.

Premieră în Republica Moldova! Un fost premier a fost arestat preventiv într-un dosar de corupţie. Judecătorii au decis ca Vlad Filat să-şi petreacă următoarele 30 de zile după gratii. Decizia a fost anunţată cu jumătate de oră înainte ca fostului prim-ministru să-i expire ordonanţa de reţinere. Filat este acuzat de fraude bancare şi pentru că ar fi pretins o mită în valoare totală de un sfert de miliard de dolari.

 
 
 
 

În Republica Moldova au apărut zvonuri că denunţătorul lui Vlad Filat, miliardarul Ilan Şor, ar fi plecat din ţară. Echipa lui de comunicare a dezminţit însă şi a precizat că Şor este dispus să colaboreze cu procurorii. În baza denunţului făcut de Ilan Şor, considerat creierul din devalizării de un miliard de dolari, Vlad Filat a fost reţinut pentru 72 de ore, după ce Parlamentul Republicii Moldova a decis, joi, 15 octombrie, cu votul a 79 de deputaţi, retragerea imunităţii sale parlamentare.

Filat este acuzat de corupţie pasivă şi trafic de influenţă.

Probe relevante au fost depistate şi ridicate în urma percheziţiilor, desfăşurate de procurorii anticorupţie şi CNA, în dosarul coruperii pasive şi traficului de influenţă, în care este bănuit Vladimir Filat. Acestea confirmă o parte din depoziţiile date de denunţător şi urmează să fie investigate, anunţă Procuratura Generală.

În prezent, procurorii examinează mai multe documente acumulate în cadrul urmăririi penale în vederea formulării învinuirii.

Deputatul este bănuit că, în perioada când deţinea funcţia de prim-ministru, ar fi primit de la un om de afaceri mijloace financiare şi bunuri în sumă de 250.000.000 de dolari pentru acordarea diferitor servicii.

Dacă va fi găsit vinovat, bănuitul riscă până la 15 ani de închisoare şi o amendă în mărime de la 160.000 la 200.000 lei cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani, potrivit publika.md.