MENIU

Oficial rus: Sistemul antirachetă din România este îndreptat împotriva Rusiei

<p>Anunţul de ultimă oră facut de Rusia şi Belarus privind scutul antirachetă. Ce măsuri au &icirc;n vedere</p>

Elementele antirachetă NATO instalate în România sunt îndreptate împotriva Rusiei, acuză Aleksei Puşkov, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Dumei de Stat, criticând declaraţiile secretarului general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

"Jens Stoltenberg a declarat că sistemul antibalistic din România nu este îndreptat împotriva Rusiei, ci ar viza ameninţări abstracte. Aceste declaraţii înseamnă un lucru: este îndreptat împotriva Rusiei", a transmis Aleksei Puşkov prin Twitter, conform Sputnik Italia.

În cursul vizitei în România, Jens Stoltenberg a declarat că sistemul antirachetă NATO are scop pur defensiv şi nu vizează contracararea arsenalului nuclear rus. "Capacităţile pe care le-am dezvoltat sunt pur defensive. Acest lucru este important. Acest amplasament din România, la fel ca şi ca şi cel din Polonia, nu sunt îndreptate împotriva Rusiei", a spus secretarul general NATO, scrie Mediafax.

Planul NATO de instalare a unor elemente antibalistice în România şi Polonia reprezintă o sursă de tensiuni cu Moscova. Rusia consideră că sistemele militare sunt îndreptate împotriva sa, deşi Alianţa Nord-Atlantică a dat asigurări că sunt vizate capacităţile balistice ale unor ţări precum Iranul şi Coreea de Nord.

Sistemul antirachetă instalat de Alianţa Nord-Atlantică în România este o "ameninţare" pentru Rusia, a anunţat Kremlinul, avertizând că Rusia va lua măsuri pentru a se apăra.

Mai multe articole despre:
Rusia România NATO scutul antirachetă