MENIU

Oficial rus, nou scenariu în cazul avionului doborât: "Teroriştii din Siria fuseseră informaţi"

Un oficial din cadrul Forţelor aerospaţiale ruse a declarat, vineri, că avionul de vânătoare turc, care a doborât bombardierul rus, a intrat doi kilometri în spaţiul aerian al Siriei. Oficialul a insistat că aparatul rus nu a pătruns deloc în Turcia și că "teroriştii din Siria fuseseră informaţi în avans despre provocarea care urma să vizeze un avion militar rus", notează Mediafax.

"Avionul F-16 turc s-a aflat în spaţiul aerian sirian 40 de secunde, intrând doi kilometri pe teritoriul sirian. Bombardierul rus nu a trecut niciun moment de frontiera de stat a Turciei", a declarat Viktor Bondarev, comandantul Forţelor aerospaţiale ruse.

Pe de altă parte, Turcia a anunțat că se retrage din coaliţia anti-ISIS şi suspendă raidurile din Siria, potrivit Realitatea TV.

La rândul său, Vladimir Putin a anunţat că Rusia va coopera în continuare cu SUA în lupta împotriva Statului Islamic, însă această cooperare este în pericol în cazul în care turcii vor mai doborî vreun avion rusesc. Totodată, Moscova a anunţat că va retrage vizele ce garantează libera călătorie a turcilor în Rusia.

Reamintim că armata turcă a doborât, pe 24 noiembrie, un bombardier rus, la frontiera dintre Siria şi Turcia. Ankara susţine că avionul militar rus intrase câteva secunde în spaţiul aerian turc, deşi nu există dovezi în acest sens. Moscova a explicat că avionul nu a intrat deloc în spaţiul aerian turc, iar preşedintele rus, Vladimir Putin, a avertizat că incidentul va avea "consecinţe grave".

Mai multe articole despre:
Rusia Siria avion rus doborat