MENIU

OBAMA, noi sancţiuni la adresa Iranului. "Nu vor avea niciodată o armă nucleară"

Statele Unite au impus noi sancţiuni la adresa Iranului, la doar o zi după ce le-au ridicat în urma acordului pe testele nucleare, informează BBC News. Preşedintele Obama a anunţat şi motivul noii decizii: ultimul test realizat de către Iran cu o rachetă cu rază medie de acţiune.

"Ultimul test realizat de către Iran cu o rachetă cu rază medie de acţiune a fost o violare a obligaţiilor internaţionale. Şi ca rezultat Statele Unite au impus noi sancţiuni companiilor şi persoanelor care au legătură cu dezvoltarea programului balistic iranian.", a declarat Obama, potrivit Realitatea TV.

Prin democraţie putem obţine mult mai mult. Acesta este mesajul pe care preşedintele american Barack Obama l-a transmis după rezolvarea dosarului nuclear iranian. Nu toate problemele pe care le avem le-am rezolvat cu această ocazie a precizat Obama, dar acum o fereastră s-a deschis în ceea ce priveşte dezvoltarea viitoarelor relaţii diplomatice.

"În urma acordului nuclear pe care împreună cu aliaţii noştri l-am încheiat cu Iranul anul trecut, Iranul nu va intra în posesia unei arme nucleare. Astfel, regiunea, Statele Unite şi lumea întreagă vor fi mult mai în siguranţă.", a spus Obama.

Barack Obama a reamintit cu această ocazie că administrația pe care o conduce va supraveghea îndeaproape toate deciziile pe care autorităţile iraniene le vor întreprinde în cazul Israelui, a aliaţilor Americii din Orientul Mijlociu sau în ceea ce priveşte sprijinul pe care îl acordă punctual Siriei sau Yemenului. Mai mult preşedintele Obama a vorbit şi despre impunerea de sancţiuni autorităţilor iraniene în cazul nerespectării drepturilor omului, a sprijinului pe care-l acordă oraganizaţiilor teroriste sau a programului balistic pe care-l dezvoltă.

Obama a ţinut să precizeze că soluţia corectă pentru a depăşi problemele cu care se confruntă cele două administraţii ţine doar de diplomaţie.

În acest sens preşedintele a dat drept exemplu modul în care a fost soluţionată problema repatrierii cetăţenilor americani reţinuţi pentru acuzaţii de spionaj de către justiţia iraniană sau a celor zece militari care au fost eliberaţi imediat de către autorităţi după ce în urmă cu câteva zile au ajuns din greşeală în apele teritoriale ale Iranului.

Mai multe articole despre:
Iran SUA sancţiuni