MENIU

O rachetă și un adevărat arsenal militar, găsite la extremiștii italieni. Filiera pro-rusă

Poliția italiană a descoperit un arsenal militar în timpul unei percheziții la persoane asociate cu extrema-dreaptă, în timpul unei investigații care îi vizează pe oamenii care au luptat alături de separatiștii pro-ruși în estul Ucrainei, notează presa din Peninsulă.

Un arsenal militar a fost găsit în posesia a trei oameni în nordul Italiei, unul dintre ei un fost candiodat al unui partid de extrema dreaptă, Forza Nuova.

Printre numeroasele arme găsite, polițiștii au avut șocul de a descoperi o rachetă de producție franceză, Matra, despre care se crede că a aparținut în trecut armatei din Qatar.

Fabio Del Bergiolo, fostul candidat, un alt cetățean italian, Fabio Bernardi, și unul elvețian, Alessandro Monti, au fost arestați în acest caz, fiind suspectați că încercau să vândă racheta.

Aresenalul a fost descoperit în cadrul unei investigații care vizează persoane ce au luptat alături de separatiștii pro-ruși în Donbass, estul Ucrainei.

Printre materialele găsite de polițiști se mai află materiale de propagandă nazistă.

Investigația privind implicarea unor italieni în războiul purtat de separatiștii pro-ruși împotriva Ucrainei nu este una nouă.

Pe 3 iulie, o instanță din Genova a condamnat la închisoare trei oameni pentru participarea la lupte, alături de separatiști.

Cazul care a zguduit opinia publică din Italia vine într-un moment în care alte dezvăluiri făceau înconjurul presei. Este vorba despre presupusele legături financiare ale ministrului de Interne, extremistul Matteo Salvini, cu Moscova.

Un colaborator apropiat al vicepremierului Matteo Salvini a fost audiat luni de procurori în legătură cu un presupus plan de finanţare din partea Rusiei pentru Liga, partidul de extremă-dreaptă al omului forte din guvernul italian, relatează AFP, citată de Agerpres.

Gianluca Savoini, care a fost interogat pe tema informaţiilor despre o întâlnire pe care ar fi avut-o la Moscova cu trei ruşi, a invocat dreptul său de a păstra tăcerea, potrivit presei italiene.

Primele informaţii despre această întâlnire din octombrie într-un hotel din Moscova au apărut în februarie. Portalul de ştiri american Buzzfeed a făcut publică o transcriere a înregistrărilor discuţiilor din cursul acestei întâlniri. A fost vorba despre un acord pentru a deturna spre Liga 65 milioane de dolari (58 milioane de euro) provenind din petrolul rusesc prin intermediari.

Potrivit Buzzfeed, nu se ştie dacă acordul s-a concretizat.

 

Mai multe articole despre:
Rusia Ucraina Italia rachetă matteo salvini