MENIU

O ”invazie” a Franței în Siria? Turcia se teme că armata franceză sare în ajutorul kurzilor

Ministrul turc al apărării, Nurettin Canikli, a avertizat sâmbătă împotriva unei "invazii" franceze în nordul Siriei, după ce reprezentanţi ai combatanţilor kurzi primiţi la Paris au afirmat că Franţa îşi va întări dispozitivul militar în regiune, scrie AFP.

"Dacă Franţa va lua o măsura ca desfăşurarea militară în nordul Siriei, ar fi o măsură ilegală, contrară dreptului internaţional", a declarat presei Nurettin Canikli la Giresun (nord-est). "Ar fi o invazie", a subliniat el, notează Agerpres.

La rândul ei, Franţa a avertizat Turcia în februarie împotriva oricărei veleităţi de "invazie" a Siriei, după lansarea unei operaţiuni contra combatanţilor kurzi din Unităţile de apărare a poporului (YPG), o grupare calificată drept ''teroristă'' de către Ankara, dar aliată a coaliţiei internaţionale pentru lupta împotriva grupării Stat Islamic (SI) în Siria.

Sâmbătă, în cursul unui discurs televizat în faţa partizanilor săi la Istanbul, preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, i-a explicat din nou omologului său francez, Emmanuel Macron, că operaţiunea desfăşurată de Ankara în Siria "nu este o invazie, ci urmăreşte să scape regiunea de grupările însetate de sânge".

"Cum te poţi tu ridica şi să ne dai lecţii de civilizaţie? Uită-te mai întâi la propria istorie", a continuat el, amintind despre Războiul din Algeria şi operaţiunea franceză din Libia, în 2011, calificându-le drept "ocupaţie".

Palatul Elysee a afirmat vineri că Franţa nu prevede o nouă operaţiune militară în nordul Siriei în afara coaliţiei internaţionale contra SI.

Parisul nu a "exclus, totuşi, să-şi redimensioneze intervenţia în Siria (...) pentru a-şi îndeplini obiectivele, dar numai în cadrul coaliţiei", a adăugat preşedinţia, fără alte precizări. Forţe speciale franceze sunt prezente în Siria, dar Parisul rămâne foarte discret în această privinţă, mai scrie AFP.

Mai multe articole despre:
Franţa Siria Turcia kurzi