O companie majoră face concedieri masive. Zeci de mii de angajați vor fi trimiși acasă
Ford Motor intenționează să concedieze aproximativ 10% din forța sa de muncă la nivel global, pentru a-și majora profitul și prețul acțiunilor, a anunțat luni publicația Wall Street Journal (WSJ), citând surse care au dorit să-și păstreze anonimatul, transmit Reuters, DPA și Bloomberg, citate de Agerpres.
Anul trecut, acțiunile Ford au scăzut la Bursa de la New York cu 14%, după ce producătorul auto american a avertizat că investițiile în noile tehnologii (vehiculele autonome și serviciile de mobilitate) vor reduce profiturile în 2016 și 2017, înainte de a se redresa în 2018.
Planul privind concedierile ar urma să fie anunțat săptămâna aceasta, susține WSJ.
Un purtător de cuvânt al Ford a apreciat că informația este o ''speculație'' deși a confirmat că ''reducerea costurilor și eficientizarea activității rămân parte a eforturilor companiei de majorare a profiturilor''.
Ford Motor are aproximativ 200.000 de angajați și 67 de fabrici în întreaga lume, aproximativ jumătate din personal este în SUA, unde creșterea vânzărilor auto a încetinit, după boom-ul din ultimii ani.
În primul trimestru din 2017, câștigurile ajustate ale Ford au scăzut cu 42%, în timp ce rivala General Motors a anunțat că este în grafic pentru un nou profit anual record. Recent, directorul general Mark Fields a anunțat reduceri de costuri de aproximativ trei miliarde de dolari anul acesta.
Ford a anunțat recent că se așteaptă în 2017 la un profit înainte de taxe de nouă miliarde de dolari, "un rezultat care este mai mic decât în 2016 din cauza investițiilor planificare în noile oportunități". Analiștii se așteptau ca Ford să înregistreze în 2017 un profit înainte de taxe de 9,2 miliarde de dolari, după un profit de 10,4 miliarde de dolari în 2016.
Scăderea profitului vine într-un moment în care Ford investește în noi oportunități precum vehiculele autonome și intră pe segmente precum servicii de mobilitate. Obiectivul Ford vrea să lanseze un vehicul complet autonom, fără volan sau pedale, în 2021.
Al doilea mare producător auto din SUA, Ford, este prezent și pe piața din România.