MENIU

"Nu mai vreau să mai aud NICIODATĂ de Ucraina! ", afirmă o participantă la referendumul din Doneţk

<p>Referendumul din estul Ucrainei este o farsă propagandistică, fără efect juridic - preşedinte</p>

Numeroase persoane au aşteptat duminică la coadă să voteze în referendumul pentru independenţă, la secţia de votare numărul 7 de la Doneţk, un oraş cu aproximativ un milion de locuitori, unul dintre bastioanele insurecţiei armate proruse din estul Ucrainei, relatează AFP într-un reportaj.

Svetlana a venit să voteze duminică dimineaţa devreme, în această "zi istorică", ce ar putea marca despărţirea estului de restul Ucrainei. Ea trece fără să clipească prin mijolocul unui grup de persoane înarmate şi se aşează la coadă.

Secţia numărul 7 de la Doneţk este plină-ochi. Voluntari aleargă să aducă scaune pentru numeroşii bătrâni veniţi la vot. Se aşteaptă mult la coadă, deoarece există doar două cabine de vot. Mulţi nu mai intră în ele pentru a-şi exprima opţiunea.

Oricum, odată introdus în urna transparentă, buletinul cu votul poate să fie văzut de către vecin.

Svetlana aşteaptă să primească preţioasa bucată de hârtie. Femeia, firavă, îşi tamponează frecvent fruntea. "E cald.

Este semn bun, pentru că suntem numeroşi, iar toată lumea va vota să fim în sfârşit independenţi", mărturiseşte ea.

În spatele ei se află clasicul panou cu cei mai silitori elevi din şcoală şi numeroase steaguri rou-albastre ale "republicii Doneţk".

"America a organizat Maidanul (piaţa din Kiev care a reprezentat centrul mişcării proeuropene de contestare), iar acum organizează masacrarea alor noştri. Nu mai vreau să mai aud niciodată de Ucraina!", spune ea, foarte emoţionată.

"Nu-i vrem pe aceşti bandiţi de la Kiev", adaugă Vladimir, vecinul ei de la coadă, cea mai înaltă persoană care aşteaptă să voteze.

"Totuşi, în 2010 nu am votat pentru (fostul preşedinte prorus Viktor) Ianukovici (originar din estul ţării, destituit în februarie), dar, după ceea ce s-a întâmplat, nu mai vreau să fac parte din această ţară. Să ne alăturăm Rusiei sau să rămânem independenţi, puţin îmi pasă, dar m-am săturat de conducătorii acestei ţări", spune el.

Alături de el, soţia sa dă din cap aprobator.

"Ucraina nu va supravieţui"

Nikita, a cărui cămaşă stă să crape pe el şi care frământă în mâini cheile unui vehicul de teren cu tracţiune integrală parcat în faţa secţiei de votare, spune pur şi simplu că a venit să voteze "pentru Rusia". "Ucraina este o ţară care nu va supravieţui, pentru că la conducerea ei se află hoţi", tranşează el.

"Dacă devenim independenţi, va fi greu la început, dar tot este mai bine decât să fim cu fasciştii", un cuvânt care revine în toate conversaţiile, apreciază Tatiana, în vârstă de 35 de ani, care a venit la secţia de votare împreună cu fiica ei, în vârstă de şase ani.

"Fasciştii", în opinia separatiştilor proruşi, sunt noile autorităţi proeuropene de la Kiev, instalate la putere după mişcarea de contestare care l-a înlăturat pe Ianukovici, un apropiat al Moscovei, la sfârşitul lui februarie,
La intrare, un cuplu se opreşte după ce vede mulţimea dinăuntru. Pleacă. "Vom reveni astă seară. Este prea multă lume", spune ei.

Când Svetlana iese din secţie, pe lângă persoanele înarmate, postate pe trepte, sunt şi câţiva tineri echipaţi cu ciomege şi bâte de baseball. Ei nu au votat, pentru că nu au vârsta la care să facă acest lucru.

Mai multe articole despre:
Ucraina Kiev vot referendum cetăţeni