MENIU

Noul guvern palestinian, atacat de SUA şi Israel

Statele Unite şi Israelul au reacţionat dur la formarea unui guvern palestinian de uniune naţională care a anunţat că nu va recunoaşte statul evreu. Washingtonul a anunţat că nu va ridica embargoul asupra asistenţei financiare, impus teritoriilor încă din 2006. De asemenea, Statele Unite nu vor purta negocieri pentru pace cu membrii guvernului palestinian care fac parte din formaţiunea Hamas.

La rândul său, premierul israelian, Ehud Olmert, a cerut comunităţii internaţionale să continue boicotarea guvernul palestinian. Motivele sunt legate de programul palestinian care conţine elemente inacceptabile pentru Israel, mai ales dreptul la rezistenţă şi recurgerea la terorism.

În schimb, Uniunea Europeană s-a declarat dispusă să ofere susţinere guvernului, subliniind că va analiza cu atenţie platforma şi acţiunile acestuia. Comunitatea internaţională a blocat asistenţa directă acordată palestinienilor, după venirea la putere a grupării Hamas, în ianuarie 2006. Măsura a provocat o criză financiară şi socială.
Mai multe articole despre:
Fatah Hamas uniune naţională