MENIU

Noul guvern britanic și Rusia fac pași pentru normalizarea relațiilor

<p>Boris Johnson&nbsp;</p>

Seful diplomatiei ruse Serghei Lavrov si noul sau omolog britanic Boris Johnson au anuntat joi ca doresc "normalizarea" relatiilor bilaterale, in cadrul unei prime conversatii telefonice, potrivit ministerului rus al Afacerilor externe, citat de AFP.

In cursul acestui apel, la initiativa Londrei, potrivit aceleiasi surse, "cele doua parti au spus ca spera o normalizare a relatiilor ruso-britanice", potrivit unui comunicat al ministerului rus, porivit Hotnews.ro.

Lavrov si Johnson au subliniat de asemenea vointa de a "intensifica dialogul politic in ciuda problemelor care subzista in relatiile bilaterale", potrivit ministerului rus, care noteaza "potentialul considerabil" al acestor legaturi in domeniile economic, diplomatica si umanitar.

Conflictul din Siria a fost de asemenea evocat de cei doi ministri, potrivit acestui comunicat.

Acest apel intervine la doua zile dupa o conversatie telefonica intre presedintele Vladimir Putin si noul premier britanic Theresa May, tot la initiativa Londrei.

Preşedintele rus Vladimir Putin şi premierul britanic Theresa May au discutat telefonic şi au convenit să se întâlnească “în viitorul apropiat”, pentru a încerca să îmbunătăţească relaţiile tensionate dintre Moscova şi Londra, potrivit News.ro.

Întâlnirea ar urma să aibă loc la începutul lunii viitoare, în marja summitului G20 din China.

Potrivit Kremlinului, Putin şi May au convenit să încerce să lucreze pentru a se asigura că serviciile de informaţii din cele două ţări comunică între ele corespunzător, pentru a îmbunătăţi siguranţa aeriană.

Ambii lideri şi-au exprimat nemulţumirea faţă de situaţia actuală a relaţiilor ruso-britanice, a precizat Preşedinţia rusă, adăugând că discuţia telefonică a avut loc la iniţiativa părţii britanice.

O purtătoare de cuvânt a lui May a afirmat că ambii lideri sunt de acord că cetăţenii britanici şi ruşi se confruntă cu ameninţări comune din partea terorismului şi că o cooperare privind securitatea aviatică este o parte vitală a efortului internaţional antiterorism.

“Premierul (britanic – n.r.) a notat importanţa relaţiei dintre Marea Britanie şi Rusia şi şi-a exprimat speranţa că, în pofida diferendelor privind anumite chestiuni, vor putea comunica deschis şi onest în dosarele care contează cel mai mult pentru ei”, a afirmat purtătoarea de cuvânt într-un comunicat.

Relaţiile dintre Rusia şi Marea Britanie sunt tensionate în urma diferendelor dintre Ucraina şi Rusia, precum şi în urma a ceea ce Londra descrie drept o creştere importantă a numărului de zboruri ale bombardierilor ruse în apropiere de spaţiul aerian britanic.

Mai multe articole despre:
Rusia Marea Britanie