Premierul Israelului, audiat într-un caz de corupție. Asemănări între Netanyahu și Dragnea
Poliţia israeliană l-a chestionat vineri, la domiciliu, pe premierul Benjamin Netanyahu pentru prima dată într-un caz de corupţie în care este implicată cea mai mare companie de telecomunicaţii din ţară, Bezeq, a relatat Radio Israel, preluat de Reuters.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu şi soţia sa au fost audiaţi în această dimineaţă de poliţie, într-un dosar de corupţie, în care este implicată cea mai mare companie de telecomunicaţii din ţară, Bezeq.
Conform poliţiei, proprietarii grupului Bezeq Telecom le-au oferit lui Netanyahu şi soţiei sale, Sara, acoperire mediatică favorabilă pe site-ul de ştiri pe care îl controlează, în schimbul unor favoruri din partea instituţiilor de reglementare din domeniul comunicaţiilor.
Netanyahu, care este deja suspect în alte două cazuri de corupţie, neagă orice neregulă.
Jurnalistul Alexandru Căutiş a atras atenţia că există o serie de asemănări între situaţia din Israel şi cea din România.
"E o situație pe care o regăsim și în România de multe ori în care un om politic să fie implicat în niște afaceri oneroase şi, în ciuda acestor chestiuni, să nu demisioneze. Cred că atunci când Netanyahu și-ar încheia politica din cauza unor astfel de chestiuni, am putea să vedem și în România oameni să încheie cariera politica, care sunt legați de domnul Netanyahu și susţinuţi de anumite grupări din jurul lui Netanyahu. Mă gândesc aici la domnul Dragnea, care cred că are o legatură strânsă cu domnul Netanyahu şi probabil, cât de curând, vom auzi mai des de această legătură", a spus Alexandru Căutiș la Realitatea TV.
În total, numele lui Netanyahu este vehiculat în trei dosare de corupţie, iar analiştii speculează că este posibil ca întreaga sa carieră politică să se apropie de sfârşit.
Media israeliene au relatat la sfârşitul lunii februarie că un colaborator apropiat al premierului va depune mărturie împotriva acestuia, în contextul extinderii scandalului de corupţie în care este implicat Netanyahu.
Shlomo Filber, fost director în Ministerul Comunicaţiilor şi membru al partidului Likud, a semnat acordul pentru depunerea mărturiei în ancheta privind presupusele avantaje guvernamentale oferite celei mai mari companii de telecomunicaţii din Israel, Bezeq, în schimbul unei acoperiri mediatice favorabile.
Benjamin Netanyahu nu are calitatea de suspect în ancheta privind compania Bezeq.
Filber a fost arestat în februarie, alături de deţinătorul pachetului majoritar de acţiuni al Bezeq, Shaul Elovitch, de consilierul pentru presă al premierului, Nir Hefetz, şi de reprezentanţi ai companiei Bezeq.