Netanyahu, lovitură grea după atacurile Hamas: Putin compară asediul Israel în Gaza cu Blocada nazistă din Leningrad în anii 40
Lovitură dură din partea lui Vladimir Putin pentru premierul Beniamin Netanyahu după atacurile Hamas și mutările făcute de mai multe state din Orientul Mijlociu. Președintele rus compară asediul armatei israeliene din Fâșia Gaza cu blocada nazistă asupra orașului său natal - Leningrad, actualul Sankt Petersburg în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a calificat vineri drept „inacceptabil" asediul Israelului asupra Fâşiei Gaza și l-a comparat chiar cu blocada Leningradului, de trei ani, din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Liderul de la Kremlin a comparat asediul asupra Gaza cu blocada nazistă asupra Leningradului (Sankt Petersburg, n.r.) din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în discuțiile cu jurnaliștii din Kârgâzstan. Putin se află vineri în prima sa vizită oficială în străinătate de cînd Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pe numele său, în martie acest an.
Putin a declarat că Israelul a fost supus unui "atac de o cruzime fără precedent" şi că are dreptul să se apere, relatează Reuters. În același timp, președintele rus a precizat că vărsarea de sânge trebuie să înceteze, avertizând că un atac terestru ar duce la "consecinţe grave pentru toate părţile".
Israelul este acum pe cale să facă ceva "comparabil cu asediul Leningradului din timpul Marelui Război Patriotic", a mai declarat Putin jurnaliştilor din Kârgâzstan, potrivit Reuters.
„I-am auzit pe unii spunând că ar putea fi luate măsuri militare și nemilitare împotriva Gazei. Sunt asemănătoare cu blocada de la Leningrad din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Înțelegem unde se poate ajunge cu așa ceva, în opinia mea, acest lucru este inacceptabil”, a declarat Putin.
Putin se referă la Marele Război Patriotic împotriva Germaniei și a făcut mai multe comparații cu perioada celui de-al Doilea Război Mondial de când a invadat Ucraina, la 24 februarie 2022.
Asediul Leningradului (8 septembrie 1941 - 27 ianuarie 1944) a fost o blocadă asupra oraşului Leningrad (Sankt Petersburg) din Uniunea Sovietică de către forţele armate germane şi finlandeze.
Acţiunea deliberată a Wehrmachtului de a extermina prin înfometare oraşul Leningrad, a lăsat în urmă aproximativ 1 milion de morţi din rândul populaţiei civile în 1944, reamintește historia.ro. Asediul asupra Leningrad a durat 872 de zile, până când Germania a fost obligată să se retragă. Asediul a provocat moartea a sute de mii de locuitori, majoritatea din cauza foametei, a bolilor şi a bombardamentelor artileriei germane.
Populaţia Leningradului a suferit enorm în perioada asediului de aproape trei ani, în special în timpul primei ierni. Au fost întrerupte toate utilitățile, apă, gaze, curent, iar foametea și bolile au făcut ravagii. S-au redus stocurile de alimente, muniţie şi combustibil, mai mult și după ce un depozit de alimente din oraș a fost bombardat în septembrie 1941. Totul a fost raționalizat. Punctul critic a fost atins în septembrie-noiembrie 1941 , perioadă în care Leningradul a fost complet izolat. Iar oamenii primeau în jur de 250-350 de grame de pâine, cu diferențe între muncitori - 375 de grame și ingineri - 250 de grame, iar copiii - 125 de grame.