Negocieri cruciale SUA - Rusia. Washingtonul, dispus să discute despre limitarea rachetelor și a exercițiilor militare în estul Europei
Negociatorii americani au de gând să se prezinte luni, la Geneva, la discuțiile cu omologii lor ruși cu propunerea de a discuta despre amplasarea rachetelor și despre amploarea exercițiilor militare în Europa, spun surse citate de cotidianul The Washington Post.
La rândul său, agenția Reuters citează un oficial cu rang înalt din administrația americană care a declarat că Statele Unite şi aliaţii lor sunt gata să discute cu Rusia în cadrul negocierilor privind Ucraina despre posibilitatea ca fiecare parte să-şi limiteze exerciţiile militare şi desfăşurarea de rachete în regiune.
Sursa citată de Reuters a precizat însă că SUA nu sunt dispuse să discute despre limitarea desfăşurării de trupe americane sau despre poziţionarea forţelor americane în ţările NATO din regiune.
Casa Albă vrea să testeze Kremlinul
Casa Albă vrea să testeze dacă Moscova are cu adevărat intenții serioase în ceea ce privește încheierea crizei ucrainene pe cale diplomatică sau dacă va pune condiții irealizabile ca o tactică de amânare sau ca pretext pentru o nouă invazie, au explicat sursele citate de The Washington Post. Oficialii americani nu au reușit să se lămurească în ultimele luni dacă președintele rus Vladimir Putin consideră că a sosit momentul potrivit pentru a invada din nou Ucraina, trăgând cu forța această țară înapoi pe orbita strategică a Rusiei, sau dacă face doar un joc de strategie mai complicat, pentru a obține concesii de securitate din partea Statelor Unite și a aliaților săi prin amenințarea Ucrainei.
Agenţia spaniolă EFE citează, tot fără a o numi, o înaltă oficialitate americană, care declară că se poate ajunge la unele „înţelegeri” cu Rusia în cele două domenii: desfăşurarea de rachete în Europa şi manevrele militare, relatează Agerpres.
„Suntem deschişi să vorbim despre aceasta, pentru că noi credem că putem obţine progrese, însă cu o menţiune: consultându-ne întotdeauna cu aliaţii noştri şi doar dacă este vorba despre reciprocitate”, a spus sursa americană. Declaraţiile înaltului oficial au fost făcute - potrivit EFE - în cadrul unei convorbiri telefonice cu mai mulţi jurnalişti, printre care şi un ziarist de la agenţia de presă spaniolă. „Ambele părţi trebuie să-şi ia practic acelaşi angajament”, a precizat înaltul funcţionar american.