MENIU

Negociator grec, despre șantajul UE la adresa Atenei: "Semnați sau vă dărâmăm băncile"

Jeroen Dijsselbloem și Yanis Varoufakis

Guvernul de la Atena a crezut că o prăbuşire a economiei Greciei va antrena o cădere a economiei mondiale şi a sperat că un NU la referendumul din 5 iulie îi va întări poziţia de negociere, poveste, sub acoperirea anonimatului, un consilier grec de rang înalt care a participat la negocierile cu Eurogrup din ultimele cinci luni şi care acuză un ton extrem de dur, şantaj şi "asasinare mediatică" din partea europenilor. Interviul a fost acordat cunoscutului site francez de investigaţii Mediapart în săptămâna dinaintea referendumului, notează Hotnews.ro.

"Am plecat la lupta crezând că avem aceleaşi arme că şi ei. Le-am subestimat puterea. Este o putere care se înscrie în însăşi structura societăţii, în modul de a gândi al oamenilor. Se bazează pe control şi şantaj. Avem foarte puţine pârghii în faţă ei. Edificiul european este kafkian", spune sursă citată, care susţine că, iniţial, Varoufakis, cu argumentele sale, a reuşit să schimbe opinia publică în Europa şi chiar în Germania, dar Eurogrup a ripostat.

La începutul lui februarie, Jeroen Dijsselbloem, ministrul olandex de externe, șeful Eurogroup, i-ar fi spus lui Varoufakis: "Fie semnaţi memorandumul, fie economia voastră se prăbuşeşte. Cum? Va dărâmăm băncile".

El susţine că grecii nu au fost susţinuţi deoarece Eurogrupul nu funcţioneză de manieră democratică. Guvernul grec, spune sursă citată, a descoperit prea târziu că europenii vor să-l excludă pe Varoufakis după anunţul referendumului. Varoufakis a întrebat: "Cine a decis asta". Dijsselbloem i-a răspuns: "Eu am decis. "Nu ar trebui să existe un vot? Această decizie nu ar trebui luată în unanimitate? Într-o societate normală, da, dar Eurogrup nu funcţionează formal.

Acesta a afirmat că fostul ministru grec de Finanţe a "descris incidente care dovedesc că Eurogrup este total nedemocratic, aproape neofascist".

"A discuta prea mult cu Schauble poate fi periculos, pentru că rişti să nu obţii finanţările. Băncile germane îşi vor banii înapoi. E o organizaţie unde nu îţi poţi face auzită vocea. Doar Varoufakis a vorbit deschis. Schauble i-a spus: 'Câţi bani vrei că să ieşi din euro'? Nu a vrut Grecia în euro. A fost primul care a vorbit de ieşirea Greciei, în 2011", a declarat consilerul grec.

Sursa citată a declarat că guvernul de la Atena a înţeles de-abia în ultima săptămâna (dinaintea referendumului) ce se întâmplă, dar era prea târziu. El acuză pseudo-negocieri prin care Eurogrup a câştigat timp, grecii au pierdut timp iar Varoufakis a fost "asasinat mediatic".