MENIU

NATO și UE, îngrijorate de tensiunile tot mai mari dintre Serbia și Kosovo. Apeluri la calm de la Bruxelles

Proteste în Kosovo (arhivă)

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și-a exprimat luni îngrijorarea cu privire la situația tot mai tensionată dintre Serbia și Kosovo, într-o discuție telefonică avută cu șeful diplomației UE, Josep Borrell.

"Am vorbit cu Josep Borrell. Suntem dezamăgiți că nu a fost posibilă soluționarea litigiului privind plăcuțele de înmatriculare. A venit timpul pentru decizii responsabile și pragmatice. Escaladarea trebuie evitată", a scris Stoltenberg pe Twitter. Acesta a precizat că misiunea NATO din Kosovo (KFOR) rămâne vigilentă.

 

Anterior, președintele sârb Aleksandar Vucic și șeful diplomației UE, Josep Borrell, au recunoscut că negocierile privind plăcuțele de înmatriculare, de la care s-a reaprins conflictul interetnic în fosta provincie iugoslavă și apoi sârbă, au eșuat.

 

"Permiteți-mi să fac apel la ambele părți: mă aștept ca autoritățile kosovare să suspende imediat reînmatricularea vehiculelor în nordul provinciei, iar Serbia să  suspende eliberarea plăcuțelor de înmatriculare sârbe pentru Kosovo cu literele KM", a declarat Borrell în comunicat.

 

În opinia sa, "acest lucru va oferi ambelor părți timp suplimentar pentru a găsi o soluție adecvată cu privire la problema numerelor în contextul normalizării relațiilor".

Președintele sârb Aleksandar Vucic a afirmat că Belgradul este gata să sprijine propunerile lui Borrell, dar Pristina nu este.

Mai multe articole despre:
serbia kosovo razboi nato rusia putin