NATO a fost la un pas să intre în război împotriva Rusiei. Dezvăluire bombă din documentele secrete americane care au ajuns în spațiul virtual
NATO a fost la un pas de a declanșa operațiuni directe împotriva Rusiei, după ce un avion de luptă al Moscovei a fost pe punctul de a doborî un avion de supraveghere britanic anul trecut. Informația apare într-unul dintre documentele militare americane scurse pe internet și sugerează că omenirea s-a aflat într-un moment crucial ce amintește de crizele nucleare din timpul Războiului Rece, când SUA și URSS au fost la un pas de a lansa atacuri nucleare ce s-ar fi putut dovedi fatale întregii omeniri.
Incidentul a avut loc pe 29 septembrie în largul coastei Crimeei, puternic fortificata peninsula ucraineană pe care Rusia a anexat-o în 2014 și a folosit-o ca bază pentru flota navală din Marea Neagră și pentru a lansa atacuri în alte zone din Ucraina, relatează Washington Post.
Informația apare într-un dintre zecile de documente secrete ale Pentagon care au fost scurse pe internet și care au declanșat o investigație a Departamentului de Justiție.
La vremea respectivă, ministrul britanic al Apărării a dezvăluit incidentul Camerei Comunelor a Parlamentului în octombrie, spunând că două avioane de luptă rusești Su-27 au interceptat RC-135 în spațiul aerian internațional deasupra Mării Negre, zburând „nechibzuit”, apropiindu-se la mai puțin de 5 metri de aeronava britanică.
Mai mult, a calificat incidentul ca fiind „aproape o doborâre” și a spus că a vorbit cu un înalt oficialii ruși ai apărării despre asta.
Incidentul evidențiază echilibristica pe care oficialii militari occidentali încearcă să îl facă între ajutarea armatei ucraineană și colectarea de informații despre război fără a fi atrași direct în conflict cu Moscova.
Conform tratatului NATO, dacă un membru al alianței militare este victima unui atac armat, toți membrii alianței îl vor considera un atac și vor răspunde colectiv.
Oficialii americani ai apărării au refuzat să comenteze despre conținutul documentului scurs, așa cum au făcut-o cu alte informații scurse în aplicații precum Discord, Telegram și Twitter.