MENIU

NATO va avea un comandament în România. Forţe ale Alianţei, mobilizate pe flancul estic

Alianţa Nord Atlantică are de gând să crească nivelul de reacţie în Estul Europei

Liderii NATO au aprobat înfiinţarea unor comandamente care vor avea rolul de a coordona un răspuns rapid al Alianţei la o eventuală ameninţare la adresa statelor membre, anunţă Realitatea TV. Unul dintre aceste comandamente va fi amplasat pe teritoriul României.

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a anunţat, vineri, că NATO a aprobat menţinerea unei prezenţe continue aeriene, terestre şi navale în partea estică a Alianţei, unde va exista un comandament special. Rasmussen, a anunţat crearea unei forţe rapide de intervenţie a NATO, formată din mii de militari care pot interveni în câteva zile în orice zonă, "pentru a susţine aliaţii", scrie Mediafax.

El a precizat că țări precum "Polonia, România și statele baltice și-au afirmat disponibilitatea de a găzdui pe teritoriile lor instalații" ale acestei forțe.

Rasmussen a anunţat că NATO a aprobat, la summit-ul din Ţara Galilor, un plan de răspuns rapid pentru a întări apărarea colectivă a Alianţei şi pentru a demonstra solidaritatea şi determinarea aliaţilor.

Secretarul general al NATO a menţionat că în prezent mediul de securitate este foarte impredictibil - Rusia atacă Ucraina, în Orientul Mijlociu se manifestă violenţa extremă, iar instabilitatea din Nordul Africii este în creştere.

”În aceste vremuri tulburi, NATO trebuie să fie pregătită pentru a-şi apăra aliaţii, pe toate tipurile de ameninţări”, a continuat Rasmussen.

”Am făcut deja paşi imediaţi pentru a mări apărarea noastră. Astăzi, am decis că vom menţine o prezenţă continuă şi activităţi în aer, pe teren şi pe mare, în partea estică a Alianţei, prin rotaţie”, a anunţat Rassmusen.

Creăm o forţă rapidă de intervenţie de câteva mii de militari pentru a susţine aliaţii

Potrivit lui Rassmusen, decizia de vineri din cadrul Summit-ului NATO reprezintă un mesaj, şi anume că NATO îşi protejează toţi aliaţii, în orice moment.

De asemenea, potrivit Secretarului general al NATO, acesta reprezintă un mesaj şi către cei care atacă orice ţară membră a Alianţei: "Dacă vă gândiţi să atacaţi un singur membru, veţi suporta riposta întregii Alianţe".

El a mai spus că în contextul în care Rusia atacă Ucraina, NATO trebuie să fie pregătită pentru a lua măsurile pentru a proteja aliaţii.

Răspunsul NATO la ameninţarea Rusiei

Forţa de reacţie rapidă a NATO are scopul de a interveni în condiţii de criză, oriunde ar fi nevoie. Ea poate acţiona terestru, maritim şi aerian. Brigăzi specializate fiecărui tip de acţiune militară pot fi constituite, în funcţie de nevoi, din câteva zeci de soldaţi sau câteva zeci de mii de soldaţi.

În prezent, există nouă cartiere generale pentru forţa terestră de reacţie rapidă a NATO. Acestea sunt amplasate la Gloucester, în Marea Britanie, la Münster în Germania, lângă Milano, în Italia, la Valencia, în Spania, lângă Istanbul, în Turcia, la Strasbourg şi Lille, în Franţa, la Salonic, în Grecia şi la Szczecin, în Polonia.

Forţa navală de reacţie rapidă este constituită din cinci comandamente, care stau la dispoziţia NATO prin rotaţie. Acestea sunt Cartierul general al Forţelor Marine Italiene, Cartierul General al Forţelor Navale Spaniole, Cartierul General al Forţelor Navale Franceze, Cartierul General al Forţelor Navale Britanice şi Cartierul General al Forţelor Navale NATO de la Lisabona, în Portugalia.

Forţa aeriană de reacţie rapidă a NATO este asigurată, prin rotaţie, de către Franţa, Marea Britanie şi Germania.

România, Polonia şi ţările baltice au cerut explicit ca Alianţa Nord-Atlantică să-şi mute efectivele din Vestul Europei în Est, acolo unde ameninţarea Rusiei a devenit directă. Potrivit presei germane, NATO intenţionează să deschidă cinci baze în Europa de Est, inclusiv în România. Celelalte ţări vizate de Alianţa Nord-Atlantică sunt Letonia, Lituania, Estonia şi Polonia. Conform planurilor NATO, până la 600 de militari vor fi staţionaţi în fiecare bază temporară.