MENIU

Mutare fermă după mandatul de arestare a lui PUTIN - Decizie împotriva CPI - Culmea propagandei ruse

Vladimir Putin Foto: Profi Media

Culmea propagandei. Rusia susține că mandatul de arestare emis pe numele lui Vladimir Putin ascunde un atac împotriva Moscovei pentru a reorganiza ordinea internațională. 

Comitetul de Investigații al Federației Ruse (CIR) a deschis un dosar penal împotriva judecătorilor Curții Penale Internaționale (CPI), care au emis mandate de arestare pentru președintele rus Vladimir Putin și pentru ombudsmanul copiilor Maria Lvova-Belova, relatează presa rusă.

„Acțiunile judecătorilor Curții Penale Internaționale conțin semne de infracțiuni conform părții 2 a articolului 301, partea 1 a articolului 30, partea 2 a articolului 360 din Codul Penal al Federației Ruse - detenție ilegală în mod deliberat, precum și ca pregătire pentru un atac asupra unui reprezentant al unui stat străin, care se bucură de protecție internațională, pentru a complica relațiile internaționale”, a anunțat Comitetul de Investigații al Federației Ruse (CIR), potrivit Interfax.

dosarul a fost inițiat împotriva procurorului ICC Karim Ahmad Khan, judecătorilor Tomoko Akane, Rosario Salvatore Aitala și Sergio Gerardo Ugalde Godinez.

A fost inițiată și o acțiune împotriva procurorului CPI, „în temeiul articolului 2 partea 299, articolul 1 partea 30, articolul 2 partea 360 din Codul penal al Federației Ruse: tragerea la răspundere penală a unei persoane nevinovate cu bună știință, combinată cu o acuzație ilegală a unei persoane de a comite o infracțiune gravă sau deosebit de gravă, precum și pregătirea pentru un atac asupra unui reprezentant al unui stat străin care se bucură de protecție internațională, cu scopul de a complica relațiile internaționale.”, potrivit aceleiași surse din presa rusă.

Dosarul a fost inițiat împotriva procurorului Curții de la Haga - Karim Ahmad Khan, precum și  judecătorilor Curții Tomoko Akane, Rosario Salvatore Aitala și Sergio Gerardo Ugalde Godinez.

În urmă cu o lună, pe 22 februarie 2023, procurorul ICC Khan a trimis, „în cadrul unei anchete penale o petiție Camerei preliminare II a Curții Penale Internaționale pentru a obține un mandat de arestare a cetățenilor Federației Ruse”, se arată în raportul Comitetul de Investigații al Federației Ruse (CIR). Ulterior, pe baza acestei petiții, judecătorii CPI „au luat decizii ilegale de arestare a președintelui Federației Ruse și a Comisarului pentru Drepturile Copilului din subordinea președintelui Federației Ruse”.

Urmărirea penală este evident ilegală, întrucât nu există temeiuri de răspundere penală. În conformitate cu Convenția pentru prevenirea și pedepsirea infracțiunilor împotriva persoanelor protejate internațional din 14 decembrie 1973, șefii de stat se bucură de imunitate absolută de jurisdicția statelor străine", se menționează in document.

Camera preliminară a Curții penale Internaționale de la Haga a emis vineri, 17 martie, mandate de arestare a președintelui rus Vladimir Putin și a ombudsmanului (avocatul) pentru copii Lvova-Belova. Decizia ar fo fostluată în urma examinării „deportării ilegale a persoanelor din părțile Ucrainei ocupate de Rusia – aceasta a cauzat prejudicii copiilor ucraineni”. Și diplomația rusă a transmis că deciziile CPI sunt ilegale. În plus, purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a transmis luni că  Kremlinul este calm în legătură cu manifestările  ostile împotriva președintelui rus.