MENIU

Motivul neaşteptat pentru care copilotul a putut prăbuşi avionul cu 150 de oameni la bord

Uşile de la cabinele piloţilor au fost securizate pentru a preveni intrările neautorizate, în urma atentatelor teroriste de la 11 septembrie 2001 din SUA, relatează DPA, în urma informaţiilor conform cărora copilotul avionului Germanwings a refuzat accesul pilotului în cabină şi a prăbuşit aeronava, scrie ZF.ro.


Conform reglementărilor, uşile de la cabinele piloţilor sunt realizate din materiale antiglonţ, pentru a nu fi străpunse de gloanţe trase din exterior. Acestea pot fi deschise doar de membri ai echipajului care deţin un cod special, fiecare companie aeriană stabilind propriile reguli în acest sens.

În plus, o cameră video înregistrează orice membru al echipajului unui avion care încearcă să intre în cabină, potrivit companiei Airbus.

În cazul unei ameninţări, piloţii pot bloca uşile cabinelor chiar dacă din exterior este introdus codul corect.

De asemenea, în cazul unei situaţii de urgenţă, există şi opţiunea tehnică a deschiderii uşii cabinei din exterior, de obicei după o perioadă prevăzută să dureze câteva secunde sau chiar minute. În Germania, această perioadă este stabilită de Vereinigung Cockpit, asociaţia piloţilor şi inginerilor de zbor. Dar această opţiune nu este disponibilă dacă pilotul din cabină blochează accesul.

Mai mult pe ZF.ro.

Cea mai probabilă cauză a catastrofei aeriene din Alpii francezi a fost anunţată, joi, de procurori. Potrivit primelor informaţii, copilotul ar fi provocat intenţionat prăbuşirea avionului, în timp ce pilotul era încuiat în afara cabinei, a anunţat procurorul francez Brice Robin, pe baza informaţiilor furnizate de cutia neagră a aeronavei, notează BBC News.

Copilotul, Andreas Lubitz, a rămas în viaţă până la impactul final, dar nu a răspuns apelurilor repetate ale pilotului, care încerca să intre în cabină.

Acțiunea copilotului, 'de naționalitate germană' și 'neînregistrat ca terorist', 'poate fi interpretat ca o dorință de a distruge avionul', a precizat procurorul. Cu toate acestea, potrivit acestuia, nu există motive ca incidentul să fie considerat unul terorist, notează Agerpres.

'Ritmul respirației lui era normal. Nu era respirația cuiva pe cale să comită un act. Nu a spus un cuvânt', a spus procurorul francez.

Procurorul francez a mai afirmat că pasagerii nu și-au dat seama că avionul se prăbușește 'decât în ultimul moment'.

'Putem auzi țipetele (pasagerilor — n.r.) cu doar câteva minute înainte de prăbușirea avionului', a spus el.