MENIU

Moscoviţii bogaţi vor fi privaţi de steak australian şi sushi norvegian, din cauza sancţiunilor

Moscoviţii bogaţi vor fi nevoiţi să uite de meniuri favorite precum steak-ul australian sau sushi-ul cu somon norvergian, sau vor plăti mai mult pentru înlocuitoare ale acestora, din cauza interdicţiei la importurile de alimente din UE şi SUA impuse de preşedintele Vladimir Putin, potrivit Mediafax.

Putin a decretat interzicerea importurilor de carne, peşte, legume, brânzeturi şi alte produse lactate din Statele Unite, Uniunea Europeană, Norvegia, Canada şi Australia, începând de joi, 7 august, cerând ca acestea să fie înlocuite cu produse autohtone. Măsura se aplică ţărilor care au aplicat sancţiuni Rusiei, în urma anexării Crimeei, transmite Bloomberg.

"Este o situaţie extrem de dificilă pentru piaţa restaurantelor, 50% dintre ingrediente fiind importate. Interdicţia va majora preţurile până la găsirea unor furnizori alternativi", a declarat Elena Mazur, purtător de cuvânt al Rosinter Restaurants Holding.

Rusia a importat anul trecut alimente şi produse agricole în valoare de 43 de miliarde de dolari, potrivit datelor guvernamentale. Produsele interzise au reprezentat circa 25 de miliarde de dolari din acest total, conform Capital Economics.

Unele produse greu de înlocuit, precum şunca spaniolă, brânza italiană Grana Padano şi roşiile uscate la soare vor dispărea din meniuri sau se vor găsi cu greutate, potrivit Rosinter, singurul operator rus listat la bursă, care reuneşte 370 de restaurante.