MENIU

Moscova consideră "neadecvată" reacţia Chişinăului faţă de participarea rusă la parada din Tiraspol

<p>Moscova </p>

Moscova cataloghează "neadecvată" reacţia Chişinăului faţă de participarea rusă la sărbătorirea Zilei Victoriei în regiunea separatistă moldoveană Transnistria, afirmă luni Ministerul rus de Externe într-un comunicat, relatează agenţia RIA Novosti în pagina electronică.

"Comunicatul despre aşa-zisa unilateritate a acestei vizite este lipsită de orice temei. Partea moldoveană ştie foarte bine că întâlnirile noastre la Chişinău nu au avut loc doar din cauza programului încărcat al autorităţilor Republicii Moldova - partea rusă şi-a anunţat disponibilitatea prin canale diplomatice în avans", afirmă ministerul rus în comunicat.

O delegaţie compusă din oficiali de rang înalt, inclusiv vicepremierul Dmitri Rogozin şi ministrul Culturii Vladimir Medinski, au efectuat o vizită în Transnistria pe 9 mai. Sâmbătă, delegaţia a fost blocată în Republica Moldova, după ce Ucraina şi România şi-au închis spaţiile aeriene pentru avionul cu destinaţia Moscova. Delegaţia a revenit la Moscova, ulterior, la bordul unui "avion de pasageri".

Patru cutii cu semnături ale unor transnistreni pentru o petiţie prin care cer "unificarea cu Rusia" au fost confiscate în avion, potrivit parlamentarului rus Serghei Jigarev, care a făcut parte din delegaţie. Ministerul moldovean de Externe a anunţat că autorităţile moldovene au confiscat semnăturile pentru a le verifica legitimitatea.

"Asemenea acţiuni contrazic practica internaţională acceptată şi afirmaţiile autorităţilor molovene despre atitudinea lor constructivă faţă de Federaţia rusă", apreciază ministerul rus.

Duminică, Rogozin a afirmat că a livrat Moscovei semnăturile cetăţenilor din regiunea separatistă moldoveană care cer recunoaşterea independenţei, adăugând că forţele speciale moldovene au confiscat doar o mică parte din "încărcătură".

Regiunea separatistă moldoveană Transnistria şi-a declarat independenţa faţă de Chişinău în 1990. Republica Moldova a piedut controlul asupra regiuni separatiste în 1992, în urma unui conflict armat, după intervenţia Rusiei, care menţine în continuare trupe pe teritoriul fostei republici sovietice.