MENIU

Ministrul de Interne german cere limitarea numărului de refugiați

Ministrul de Interne german cere limitarea numărului de refugiați

Ministrul de Interne german, Thomas de Maiziere, a cerut, luni, guvernului de la Berlin să adopte măsuri pentru limitarea numărului de refugiați acceptați de Germania, sporind astfel presiunile asupra cancelarului Angela Merkel, care a refuzat să sprijine ideea impunerii unui plafon în această privință, transmite Reuters.

Afluxul fără precedent de refugiați pune la încercare capacitățile și disponibilitatea Germaniei de a acorda sprijin celor care fug de războaiele și sărăcia din Orientul Mijlociu, Asia și Africa.

''Iată de ce trebuie să limităm numărul (refugiaților) și să găsim echilibrul corect. Capacitățile noastre sunt limitate'', a afirmat De Maiziere, în timpul unei dezbateri cu cetățenii organizate la Stuttgart (sud-vestul Germaniei). Potrivit oficialului german, plafonarea numărului de refugiați ar face ca actuala criză să devină mai mult o oportunitate, și mai puțin o provocare, relateaza AGERPRES.

Ministrul german și-a reiterat propunerea ca statele europene să accepte un plafon comun și un sistem bazat pe cote pentru a distribui între toate statele membre ale Uniunii Europene povara reprezentată de valul de refugiați ce sosesc pe continentul european.

La finalul săptămânii trecute, Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiați (UNHCR) a anunțat că numărul migranților sosiți în Europa în septembrie a fost de circa 168.000, acesta fiind un record lunar.

Potrivit agenției specializate a ONU, persistența nivelului ridicat al numărului de migranți sosiți pe continentul european evidențiază importanța punerii cât mai rapide în practică a schemei de repartizare a 120.000 de refugiați între statele membre ale UE, sistem asupra căruia liderii 'Celor 28' s-au pus de acord pe 24 septembrie, la Bruxelles.

UNHCR prognozează că 700.000 de migranți vor ajunge în Europa în acest an prin trecerea Mediteranei, un număr aproape egal fiind estimat și pentru anul 2016. De la începutul anului, peste 520.000 de persoane, în special sirieni și afgani, au făcut deja această călătorie, conform agenției ONU. Circa 3.000 de migranți au murit sau au fost dați dispăruți.