MENIU

Ministrul de Externe iranian, interzis în SUA, la conferința ONU

Mohammad Javad Zarif, ministrul de Externe al Iranului,  dorea să participa la ședința Consiliului de Securitate al ONU, însă Stetele Unite nu i-au dat viza de intrare în țară.

Statele Unite au respins cererea de acordare a vizei pentru Mohammad Javad Zarif, ministrul de Externe al Iranului, care dorea să participa la ședința Consiliului de Securitate al ONU care va avea loc joi la New York, a declarat un oficial american sub protecția anonimatului, transmite Reuters.

Din 1947 de când ONU funcționează la New York, Statelor Unite li se cere să permită accesul diplomaților străini la Națiunile Unite, însă Washingtonul susține că are dreptul de a respinge vizele pentru motive care ține ”securitate, terorism și politică externă”.

Deocamdată, Departamentul de Stat nu a confirmat oficial decizia, iar misiunea iraniană de la ONU nu a primit nicio  comunicare oficială nici din partea Statelor Unite, nici a Organizației Națiunilor Unite.

Zarif intenționa să participe la ședința Consiliului de Securitate pe tema respectării Cartei Națiunilor Unite, programată înainte de escaladarea situației din Orientul  Mijlociu provocată de uciderea generalului  Qassam Soleimani. Participarea lui  Zarif la reuniune i-ar fi dat prilejul să se adreseze unei audiențe globale pe tema conflictului Iran-SUA.

Ambasadorul iranian la ONU, Majid Takht Ravanchi a caracterizat uciderea lui Soleimani drept ”un exemplu evident al terorismului de stat și, ca un act criminal, constituie o violare grosolană a principiilor fundamentale ale legii internaționale și, în particular, a Cartei Națiunilor Unite”.

Zarif a mers ultima dată la New York în luna septembrie pentru adunarea anuală a liderilor lumii la Națiunile Unite, după ce SUA a impus sancțiuni care-l vizau direct pentru implementarea ”agendei nesăbuite a Liderului Suprem al Iranului”.

Diplomatul iranian a mai mers și la o reuniune în iulie, dar atunci autoritățile americane i-a limitat libertatea de mișcare în New York.

Mai multe articole despre:
ministrul de externe iran viza sua consiliul onu