MENIU

Militarii NATO continuă căutarea lui Radovan Karadjici

Militarii NATO din Bosnia au percheziţionat locuinţa unui sârb din Bosnia, despre care există informaţii că face parte din reţeaua de sprijin a fostului preşedinte al sârbilor bosniaci, Radovan Karadjici. Karadjici este căutat de Tribunalul Penal pentru fosta Yugoslavie, fiind acuzat de crime de război şi de genocid în timpul conflictului din Bosnia, dintre 1992 şi 1995.

Soldaţii NATO l-au reţinut pe Radomir Kojici, fost comandant militar al sârbilor bosniaci, pe care îl bănuiesc că face parte din grupul celor care îl ascund pe Radovan Karadjici. Operaţiunea a avut loc în oraşul Pale, la 20 de kilometri de Sarajevo. Kojici, cadru militar în timpul războiului din Bosnia, s-a apucat de afaceri şi s-a aflat de mai multe ori în atenţia autorităţilor din cauza activităţilor financiare suspecte. Cei care îi sprijină pe inculpaţii de crime de război au legături strânse cu lumea interlopă, a declarat purtătorul de cuvânt al misiunii NATO din Bosnia.

Oficialii Alianţei nord-atlantice au declarat recent că fostul preşedinte al sârbilor bosniaci nu se află în Bosnia, dar că în ţară sunt oameni care fac parte din reţeaua sa de sprijin. Pe de altă parte, Statele Unite se opun încheierii mandatului Tribunalului Penal Internaţional în 2010, cum este prevăzut, dacă până atunci nu vor fi arestaţi foştii lideri ai sârbilor bosniaci din timpul războiului din Bosnia, Radovan Karadjici şi Ratko Mladici.

Procurorul TPI, Carla del Ponte, şi mai multe asociaţii bosniace ale victimelor războiului s-au pronunţat în favoarea prelungirii mandatului instanţei supreme pentru fosta Yugoslavie. Karadjici şi Mladici au fost inculpaţi pentru crime de război şi crime împotriva umanităţii în 1995, dar se sustrag urmăririi penale.
Mai multe articole despre:
Bosnia