MENIU

Militar - sub anchetă pentru un act de o „atrocitate rară”: Bărbatul a recurs la canibalism în fața colegilor săi

Armata din Mali a lansat o anchetă după apariția unui videoclip șocant în care un militar în uniformă este văzut tăind un cadavru în fața colegilor săi, promițând că va mânca ficatul victimei. Șeful armatei a catalogat gestul ca fiind de o "atrocitate rară", asemănătoare canibalismului, și a subliniat că această acțiune contravine valorilor militare ale țării.

Cum au reacționat oamenii din mediul online când au văzut clipul video

Incidentul a stârnit reacții puternice pe rețelele sociale și în mass-media, punând din nou sub lumina reflectoarelor acuzațiile de abuz comise de soldații din Mali,  conform Jerusalem Post.

De-a lungul anilor, grupurile pentru drepturile omului și ONU au acuzat armata maliană de execuții sumare și tortură împotriva civililor suspectați de colaborare cu grupuri jihadiste, care au inițiat o insurgență în regiunea Sahel din 2012. Armata din Mali a negat întotdeauna aceste acuzații.

Videoclipul, care a devenit viral pe rețeaua socială X marți, a fost ulterior eliminat pentru încălcarea regulilor platformei. În imagini, un bărbat în uniformă militară, purtând insigna Forțelor Armate din Mali, afirmă că va mânca ficatul victimei. În jurul său, un grup de bărbați în uniformă de camuflaj râd în timp ce el taie cadavrul.

Declarația oficialilor în acest caz

Șeful armatei din Mali a condamnat ferm acest act, subliniind că nu reprezintă valorile și principiile militare ale țării. Autoritățile militare au deschis o anchetă pentru a stabili circumstanțele exacte și pentru a identifica și sancționa persoanele implicate.

Acest incident pune presiune suplimentară asupra armatei maliene, care deja se confruntă cu critici internaționale pentru modul în care gestionează conflictele interne și relațiile cu civilii. Ancheta lansată este un pas necesar pentru restabilirea încrederii în forțele armate și pentru asigurarea respectării drepturilor omului.

Actul de o "atrocitate rară" surprins în videoclipul viral atrage atenția asupra necesității de reforme și de responsabilitate în cadrul armatei din Mali. Comunitatea internațională și organizațiile pentru drepturile omului urmăresc îndeaproape evoluția anchetei, așteptând măsuri concrete pentru prevenirea unor astfel de acte în viitor.