Migrația dă aripi extremei-drepte în alegerile din Italia. Europa își ține respirația
A început numărătoarea inversă pentru alegerile din Italia. Cetăţenii din Peninsulă sunt chemaţi duminică la urne, pentru a-şi alege parlamentarii. Rezultatul scrutinului, în care imigraţia a fost o temă centrală, se anunţă extrem de strâns și imprevizibil. Coaliția de dreapta - extrema dreaptă conduce în sondaje, urmată populiștii din Mișcarea 5 Stele și de Partidul Democrat, aflat în prezent la guvernare.
Cele mai intense discuţii din campania electorală s-au purtat în jurul migraţiei. Foarte aproape de coasta Africii, Italia se află în prima linie în criza migranţilor şi a preluat cel mai mare număr de refugiaţi dintre ţările europene. Criza umanitară rezultată a determinat unele partide, în special pe cele de dreapta şi centru-dreapta, să-i acuze pe azilanți pentru situaţia economică.
”Imigranţii reprezintă 8,3% din populaţie, dar sunt responsabili pentru 50% dintre infracţiuni şi furturi, 40% dintre jafuri, 37% dintre violenţele sexuale, 25% dintre crime şi 50% dintre alte infracţiuni, precum prostituţia şi pedofilia. Există o legătură între imigraţia ilegală şi creşterea numărului infracţiunilor?”, spune GIORGIA MELONI, lidera partidului Fraţii Italiei.
Formaţiunea de extremă dreapta face parte dintr-o coaliţie, alături de partidul lui Silvio Berlusconi și de Liga Nordului, ce conduce în sondaje şi ar putea să câştige alegerile. În programul său electoral apare oprirea misiunilor de căutare şi salvare a migranţilor care naufragiază şi oprirea programelor de protecţie a refugiaţilor.
”Trebuie să facem un recensământ. Cei care nu au statut legal, trebuie trimişi înapoi în ţările lor. Dacă se află aici ilegal, nu se pot angaja şi sfârşesc prin a face ceva ilegal”.
Alegeri Italia. Trei scenarii și o mare incertitudine înaintea scrutinului din Peninsulă
De altfel, tensiunile tot mai mari în jurul imigranţilor au dus la intensificarea atacurilor xenofobe în regiune şi la o campanie electorală marcată de violenţe. Nu numai migranţii din Africa sunt ţinta nemulţumurilor. Un candidat al partidului populist Mișcarea 5 Stele s-a lăudat că a bătut români. În urma scandalului generat, şi-a retras candidatura.
Iar un român a fost acuzat de o deputată a Mişcării 5 Stele că a păstrat banii pe care ea ar fi vrut să îi doneze. Presa a descoperit însă că mulţi alţi parlamentari din acelaşi partid au păstrat pentru ei fonduri destinate unor firme mici.
Întoarcerea lui Berlusconi
Preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, şi-a anunţat joi seară candidatura pentru a conduce guvernul italian în cazul victoriei coaliţiei lui Silvio Berlusconi, scrie Agerpres.
"Trebuie să transformăm ceea ce este, de facto, deja o victorie politică într-o victorie în cifre", a spus joi Raffaele Fitto, membru al formaţiunii de centru din cadrul acestei coaliţii, în timpul singurei apariţii de campanie a lui Berlusconi alături de aliaţii săi.
În vârstă de 81 de ani, fostul premier s-a rezumat în special la interviuri la radio şi televiziune, evitând participarea la mitinguri electorale epuizante fizic. Starea de sănătate a lui Berlusconi este monitorizată îndeaproape după operaţia la inimă din 2016.
Aliatul său de extremă-dreapta Matteo Salvini, din partea Ligii Nordului, urmează în schimb să participe vineri la un ultim miting electoral în oraşul său natal Milano, în timp ce Matteo Renzi, fost premier din partea Partidului Democrat, ar urma să facă acelaşi lucru în oraşul său natal Florenţa.
Candidatul la postul de premier al Mișcării 5 Stele, Luigi Di Maio, urmează să conducă un nou marş electoral la Roma, la care care va lua parte şi fondatorul partidului, Beppe Grillo.
Mișcarea 5 Stele se află pe locul doi în sondaje și și-a moderat în ultima vreme discursul eurosceptic.
Pe locul trei vine Partidul Democrat, cu un Matteo renzi, fost premier, lipsit de popularitate.
Majoritatea observatorilor se aşteaptă la o cursă foarte strânsă, iar toate principalele partide au exclus o mare coaliţie cu rivalii, aşa că este foarte posibil un blocaj după alegeri. O situaţia similară s-a întâmplat şi după alegerile generale din 2013, iar problema a fost rezolvată printr-o mare coaliţie după un blocaj de peste două luni.