MENIU

Mișcare în forță a Madridului înaintea referendumului din Catalonia. Tensiune maximă în Spania

Poliţia spaniolă a închis 1.300 din cele aproximativ 2.300 de şcoli din Catalonia, în care ar fi trebuit să fie organizate secţii de votare pentru referendumul pe tema declarării independenţei de duminică, relatează BBC News Online. Totodată, Madridul a blocat şi sistemul electronic de  numărare a voturilor în Catalonia. 

Această mişcare a autorităţilor din Madrid reprezintă un alt pas pentru a bloca încercările autorităţilor catalane de a organiza referendumul. Guvernul spaniol a afirmat în repetate rânduri că referendumul pentru independenţă este neconstituţional, potrivit Mediafax.

În plus, Poliţia spaniolă a ocupat centrul de telecomunicaţii al Guvernului regional catalan.

Mii de persoane s-au adunat, sâmbătă, La Madrid, manifestând pentru unitatea Spaniei.

Suporterii independenţei Cataloniei au început să ocupe centrele de votare încă de vineri seara, aspect ce ar putea declanşa confruntări cu Poliţia spaniolă, care are ordinul de a închide toate secţiile de votare din Catalonia.

Catalonia, una dintre cele mai bogate regiuni spaniole, are o populaţie de aproximativ 7,5 milioane de oameni, având şi propria limbă. Regiunea s-a bucurat de un nivel ridicat de autonomie, însă vrea dobândirea independenţei, aspect ce contravine Constituţiei spaniole.

Guvernul Spaniei a reiterat vineri că în Catalonia nu va fi organizat niciun referendum duminică, semnalând că Madridul nu recunoaşte validitatea plebiscitului.

Demonstrație la Madrid

Mii de persoane, fluturând steaguri spaniole, au manifestat sâmbătă la Madrid pentru a apăra unitatea Spaniei, cu o zi înainte de un referendum privind autodeterminarea convocat de către separatiștii Cataloniei, în pofida interzicerii lui de către statul spaniol, relatează AFP, citată de Agerpres.

Manifestanții s-au strâns în Plaza de Cibeles, în centrul Madridului, la apelul Fundației pentru apărarea națiunii spaniole (Denas), potrivit unui corespondent al AFP la fața locului.

Arborând drapelul național, roșu-galben-roșu, manifestanții strigau ''Catalonia face parte din Spania'', dar și refrene ale suporterilor de fotbal, precum ''Eu sunt spaniol, spaniol, spaniol''.

Mai multe articole despre:
Spania independenţă referendum Catalonia