MENIU

Mesajul lui Vladimir Putin pentru viitorul președinte al SUA, chiar în ziua alegerilor

Disponibilitatea Rusiei de a dezvolta relații cu Statele Unite ale Americii după alegerile prezidențiale ce se desfășoară marți în Statele Unite va depinde în ce măsură Washingtonul va fi pregătit pentru aceasta, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus Vladimir Putin, citat de Reuters, potrivit Agerpres.

Moscova este gata să avanseze în ceea ce privește restabilirea și dezvoltarea relațiilor cu Statele Unite într-atât de mult pe cât este pregătit și Washingtonul, a reiterat Peskov într-o conferință de presă la Moscova, potrivit TASS.

În acest context, el a amintit că președintele rus Vladimir Putin a spus în repetate rânduri că Moscova este interesată în dezvoltarea relațiilor cu Statele Unite ale Americii.

Întrebat dacă Washingtonul ar trebui să facă primul pas pentru a restabili relațiile cu Moscova, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a declarat: "Aici este importantă mai degrabă voința politică", conform agenției de presă ruse.

La ora actuală, relațiile dintre Rusia și SUA trec prin cea mai gravă criză de la încheierea Războiului rece, ca urmare a rolului Moscovei în situația din Ucraina — alipirea Crimeii, conflictului separatist din Donbas — și a divergențelor legate de scutul antirachetă SUA/NATO în Europa și a politicii revizioniste a Rusiei.

Într-un interviu acordat marți agenției de presă Interfax, fostul ambasador american la Moscova, Michael McFaul, considerat susținător al candidatei democrate Hillary Clinton, a declarat că Rusia ar trebui să adopte măsuri unilaterale pentru a dezamorsa conflictul din Donbas pentru a evita posibile livrări de arme către Ucraina, în cazul victoriei lui Hillary Clinton în alegerile din Statele Unite.

"Personal, nu cred că Hillary Clinton este adepta unei linii dure față de Rusia. Aș spune într-un alt mod: ea este foarte pragmatică în apărarea intereselor naționale ale SUA și ale intereselor aliaților noștri în domeniul securității și economiei", a afirmat Michael McFaul. "Hillary Clinton înțelege că nu poate exista un război între Rusia și Statele Unite ale Americii. Ea nu este nebună!", a subliniat fostul ambasador, potrivit interviului citat de publicația rusă Vzglyad.

În opinia sa, o "resetare" a relațiilor dintre Washington și Moscova este posibilă, dar "numai dacă Putin își schimbă actuala sa politică". Președintele Vladimir Putin ar putea să vină la "televiziunea de stat și să anunțe: îi retragem pe rebelii separatiști din estul Ucrainei și restabilim granițele suverane" ale acestui stat, a declarat Michael McFaul, potrivit căruia discuțiile privind furnizarea de arme letale Ucrainei vor continua și dacă Hillary Clinton va ajunge la Casa Albă.

eMAG Ziua Americii 4 iulie – Ce sa-ti cumperi de Ziua Americii ca sa fii mai cool

Mai multe articole despre:
Rusia SUA ALEGERI SUA Vladimir Putin