MENIU

Preşedintele Italiei i-a cerut lui Matteo Renzi să îşi amâne demisia, până după aprobarea bugetului

Premierul italian Matteo Renzi a sosit, luni seară, la Quirinal, sediul președinției Italiei, pentru a-i prezenta demisia sa președintelui Sergio Mattarella, anunță AFP. Pe de altă parte, Reuters anunţă că şeful statului i-a cerut lui Renzi să îşi mai amâne demisia, pentru a se vota bugetul pe anul 2017, iar Renzi a acceptat.

"Fac acest lucru dintr-un simţ al responsabilităţii şi pentru a se evita o stare de provizorat", a transmis Matteo Renzi. Premierul în funcţie a ieşit din sediul Preşedinţiei (Palatul Quirinale) pe o uşă laterală, pentru a evita contactul cu jurnaliştii.

Legea bugetului pe anul 2017 a fost aprobată de Camera italiană a Deputaţilor pe 30 noiembrie. Senatul italian va începe marţi dezbaterile pe tema bugetului. Uniunea Europeană a criticat tergiversarea aprobării bugetului Italiei, reproşând Guvernului de centru-stânga condus de Matteo Renzi că generează instabilitate în zona euro. Bruxellesul l-a criticat în mod repetat pe Renzi din cauza deficitului bugetar peste limitele tolerate de normele Eurogrupului, scrie Mediafax. 

Renzi a anunțat luni dimineață că va demisiona, după ce italienii au respins modificarea Constituției în referendumul de duminică, 4 decembrie. Presa italiană a speculat că demisia lui Renzi ar putea să nu fie acceptată, ci amânată pentru câteva zile pentru a permite Parlamentului dă voteze bugetul pentru 2017.

Demisia lui Matteo Renzi poate avea consecințe neprevăzute asupra stabilității sistemului bancar italian. În plan politic, populiştii vor avea de câştigat, în special Mişcarea Cinci Stele, cel mai puternic partid anti-sistem din Italia.

Cel mai sumbru scenariu: un referendum pentru o eventuală ieşire a Italiei din zona euro, o lovitură teribilă aplicată proiectului european.

Ce urmează după înfrângerea și demisia lui Renzi. Un guvern tehnocrat pentru Italia

Mai multe articole despre:
măsuri anunţ decizii numiri Matteo Renzi Matarella