MENIU

Masacrul de la Mecca: Conflict dur între Arabia Saudită şi Iran

Liderul religios suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a cerut duminică Arabiei Saudite să prezinte scuze după tragedia de joi din timpul pelerinajului la Mecca, în care au murit cel puţin 769 de oameni, printre care 144 de iranieni, conform celui mai recent bilanţ făcut public de Teheran, transmit AFP şi Reuters.

Conducătorii saudiţi, în loc să dea replici, ar trebui să prezinte scuze comunităţii islamice şi familiilor îndoliate, să-şi accepte responsabilitatea în acest groaznic accident şi să-şi îndeplinească obligaţiile', a afirmat ayatollahul Ali Khamenei, conform declaraţiilor preluate de agenţia oficială IRNA, citate de Știripesurse.

"Lumea islamică are numeroase întrebări, moartea a peste o mie de persoane nu este un caz minor", a adăugat Khamenei.

La rândul său, preşedintele iranian Hassan Rohani a criticat Arabia Saudită pentru lipsa de cooperare şi a cerut ONU "să-i reamintescă guvernului saudit datoriile" ce-i revin. "Din nefericire, Riadul nu furnizează cooperarea necesară pentru anchetarea situaţiei dispăruţilor, transferarea trupurilor victimelor şi ajutarea răniţilor", a declarat Rohani, cu ocazia întrevederii cu secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, la New York, potrivit televiziunii iraniene. 

Conform responsabililor iranieni ai pelerinajului, 144 de iranieni au murit în tragedia de la Mina, în apropiere de Mecca, 85 sunt spitalizaţi, iar 344 dispăruţi. Teheranul susţine că bilanţul total al busculadei, cifrat până acum de Riad la 769 de morţi, ar putea atinge 2.000 de victime.

Arabia Saudită a respins criticile aduse de Iran, care a cerut o anchetă cu privire la busculada tragică petrecută joi în apropiere de Mecca, în care și-au pierdut viața cel puțin 769 de persoane, printre care mai mult de 130 de cetățeni iranieni, relatează duminică AFP.

În marja Adunării Generale a ONU, președintele iranian Hassan Rohani a cerut sâmbătă o anchetă cu privire la tragedia petrecută joi la Mina, lângă Mecca, în timpul pelerinajului anual al musulmanilor.