MENIU

Maria și Lucia au avut parte de un sfârșit crunt. Au fost ucise și date de mâncare la porci

Un caz tragic din Africa de Sud a stârnit indignare în rândul comunității, după ce două femei de culoare au fost ucise și corpurile lor au fost aruncate la porci, într-o încercare de a distruge probele. 

Maria Makgato (45 de ani) și Lucia Ndlovu (34 de ani) au fost împușcate la o fermă din apropierea orașului Polokwane, în provincia Limpopo, în august, conform relatărilor BBC.

Se pare că femeile căutau mâncare pe terenurile fermei, moment în care au fost ucise de proprietarul fermei, Zachariah Johannes Olivier (60 de ani), și doi dintre lucrătorii săi, Adrian de Wet (19 ani) și William Musora (50 de ani). După comiterea crimei, bărbații ar fi aruncat cadavrele victimelor în cocina de porci, pentru a ascunde fapta.

Cazul ajunge în instanță

Cei trei suspecți urmează să fie judecați pentru crimă, iar instanța va decide dacă le va acorda cauțiune. Până acum, nu li s-a cerut să pledeze, acest lucru urmând să se întâmple în cadrul viitorului proces. La audierile anterioare, protestatarii s-au adunat în fața tribunalului, cerând ca celor trei să le fie refuzată cauțiunea.

Walter Mathole, fratele Mariei Makgato, a declarat că această crimă a agravat tensiunile rasiale din Africa de Sud, mai ales în zonele rurale. Chiar dacă apartheidul s-a încheiat oficial acum 30 de ani, rasismul continuă să fie o problemă majoră în comunitățile din mediul rural.

Mabutho Ncube, soțul Luciei Ndlovu, a supraviețuit atacului și a povestit coșmarul trăit în seara de sâmbătă, 17 august. În timp ce se afla alături de femei la fermă, el a fost împușcat, dar a reușit să scape și să ceară ajutor medical. După câteva zile, poliția a descoperit cadavrele în descompunere ale soției sale și ale doamnei Makgato în cocina de porci.

Fratele doamnei Makgato a descris scena oribilă pe care a găsit-o la fața locului, spunând că trupul surorii sale fusese deja parțial mâncat de animale. Potrivit familiei, femeile fuseseră la fermă pentru a căuta hrană expirată, care era adesea aruncată și folosită pentru hrănirea porcilor.

Impactul devastator asupra familiei și reacția comunității

Moartea Mariei Makgato a lăsat familia ei în doliu, în special cei patru fii ai săi, cu vârste cuprinse între 5 și 22 de ani. Ranti Makgato, cel mai mare dintre copii, a declarat că moartea mamei lor a fost extrem de dureroasă și că aceasta a fost o mamă dedicată, care a făcut totul pentru ei. Tânărul speră că cei acuzați vor fi refuzați de cauțiune, pentru a putea găsi puțină liniște.

Partidul de opoziție Economic Freedom Fighters (EFF) a cerut închiderea fermei și a subliniat că aceasta reprezintă un pericol pentru consumatori. Organizațiile pentru drepturile omului și Comisia Sud-Africană pentru Drepturile Omului au condamnat crimele și au făcut apel la dialog pentru a combate rasismul din comunitățile afectate.

Tensiunile rasiale în creștere

Acest caz nu este un incident izolat. Tensiunile rasiale din Africa de Sud au fost amplificate de alte cazuri recente de violență, în care fermierii, majoritar albi, sunt implicați. Un alt caz controversat din provincia Mpumalanga implică uciderea a doi bărbați acuzați de furt de oi, corpurile lor fiind arse de nerecunoscut.

Aceste evenimente au dus la intensificarea dezbaterilor privind siguranța fermierilor și relațiile interetnice în Africa de Sud, o țară în care criminalitatea rămâne ridicată, iar segregarea rasială persistă la nivel social, chiar și după trei decenii de la sfârșitul apartheidului.