Marea Azov. Unde este strâmtoarea Kerci, locul în care a izbucnic conflictul Rusia - Ucraina? HARTĂ
Marea Azov. Tensiune maximă la Marea Neagră, mai exact în Marea Azov - Strâmtoarea Kerci, în apropiere de Crimeea.
Marea Azov. Strâmtoarea Kerci. Rusia - Ucraina. Crimeea. Parlamentul ucrainean a aprobat Legea Marţială, pentru 30 de zile, după ce președintele Petro Poroşenko a propus acest lucru în cursul zilei.
Legea marțială va intra în aplicare din 28 noiembrie. Inițial, președintele Petro Poroșenko a propus introducerea legii marțiale pentru 60 de zile, dar a reformulat propunerea, la numai 30 de zile, pentru ca legea marțială să nu afecteze desfășurarea alegerilor prezidențiale din 31 martie 2019.
Legea marțială este un sistem legal care este folosit atunci când o autoritate militară preia controlul în locul administrației civile obișnuite. De obicei legea marțială suprimă unele dintre drepturile individuale ale cetățenilor și prevede pedepse mai dure decât în mod obișnuit. În multe țări unele infracțiuni se pedepsesc cu moartea, chiar dacă legea obișnuită nu conține pedeapsa capitală. conflict cu Rusia.
Marea Azov. Strâmtoarea Kerci. Rusia - Ucraina. Crimeea. Unde este Marea Azov?
Marea Azov reprezintă o întindere de apă situată între Peninsula Crimeea și teritoriul rus, în nordul Mării Negre cu care comunică prin strâmtoarea Kerci.
Suprafața este împărțită în două, una aparținând Ucrainei și cealaltă aparținând Rusiei.
Adâncimea maximă este de 15 m, iar adâncimea medie în jurul a 9 m.
Marea Azov. Strâmtoarea Kerci. Rusia - Ucraina. Crimeea. Principalele râuri ce se varsă în Marea Azov sunt Kuban și Don.
Marea Azov are o suprafață de circa 39.000 km2.
Marea Azov. Strâmtoarea Kerci. Rusia - Ucraina. Crimeea. De la ce a pornit conflictul din Marea Azov?
Marea Azov. Strâmtoarea Kerci. Rusia - Ucraina. Crimeea. Situația din Marea Neagră s-a tensionat duminică după ce trei nave ucrainene au fost capturate de forțele militare ruse în Strâmtoarea Kerci, care face legătura între Marea Neagră și Marea Azov. Rușii au deschis focul asupra navelor ucrainene, rănind șase membri ai echipajelor.
Incidentul de securitate a fost condamnat de UE, NATO și România, toate cerând restabilirea liberului acces al Ucrainei în apele sale teritoriale din Marea Azov.
Conflict în Marea Neagră, Rusia-Ucraina. Poroșenko a decretat starea marțială. Reacția Rusiei
Marea Azov. Strâmtoarea Kerci. Rusia - Ucraina. Crimeea. Consiliul de Securitate ONU
Tensiunea este de o asemenea anvergură încât Consiliul de Securitate al ONU se va reuni luni de urgență, potrivit diplomaților, care au explicat că reuniunea a fost cerută de două țări. Moscova a solicitat o reuniune la ora 11,00 (16,00 GMT).
Marea Azov. Strâmtoarea Kerci. Rusia - Ucraina. Crimeea.Consiliul de Securitate al ONU s-a întrunit într-o reuniune de urgență pe tema tensiunilor dintre Ucraina și Rusia.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut Rusiei să elibereze navele ucrainene și marinarii reținuți, afirmând că nu există nicio justificare pentru acțiunile Moscovei, potrivit Reuters.
Într-un mesaj video, președintele Poroșenko le-a cerut parlamentarilor să fie de acord cu instituirea legii marțiale, însă pentru doar 30 de zile, și nu pentru 60 cât solicitase inițial, potrivit Kiev Post
Marea Azov. Strâmtoarea Kerci. Rusia - Ucraina. Crimeea. Comisia Radei ucrainene pentru Securitate și Apărare a aprobat în unanimitate instaurarea legii marțiale, anunță Tass.
Rusia a reținut 24 de marinari ucraineni care se aflau pe cele trei nave sechestrate, a declarat comisarul rus pentru drepturile omului, Tatyana Moskalkova. Ea a spus că trei sunt răniți, în spital, dar nu în stare critică.
Marea Azov. Strâmtoarea Kerci. Rusia - Ucraina. Crimeea. Legea marţială
Președintele Ucrainei a semnat un decret pentru declararea legii marțiale începând de astăzi, pentru 60 de zile, dar este nevoie de aprobarea parlamentului pentru intrarea în vigoare a decretului.
Ucraina își rezervă dreptul de a se apăra contra Rusiei și nu exclude posibilitatea ca Moscova să facă și alte acte de agresiune, pe uscat sau pe mare, a declarat ministrul de externe Pavlo Klimkin.
Marea Azov. Strâmtoarea Kerci. Rusia - Ucraina. Crimeea. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că vasele ucrainene au intrat ilegal în apele teritoriale rusești și au ignorat încercările gărzii de coastă de a-i contacta. Confiscarea navelor a respectat strict legile internaționale și naționale, a susținut Peskov.
Guvernatorul băncii centrale din Ucraina, Yakiv Smoliy, se va întâlni cu șefii marilor bănci pentru a discuta cum va funcționa sistemul bancar dacă se va introduce legea marțială.
Marea Azov. Strâmtoarea Kerci. Rusia - Ucraina. Crimeea. Ce spune Rusia
Marea Azov. Strâmtoarea Kerci. Rusia - Ucraina. Crimeea. Ministerul rus de externe acuză Ucraina că a provocat intenționat incidentul din strâmtoarea Kerci. Moscova va convoca un înalt diplomat ucrainean pentru a se plânge în privința incidentului, a spus purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe, Maria Zaharova.
Ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, a spus că acțiunile SUA și altor țări de creștere a tensiunilor lângă granițele Rusiei ar putea duce situația într-un ”punct fără întoarcere”.
În noaptea de duminică spre luni, Consiliul de securitate și apărare ucrainean, reunit de urgență, i-a propus președintelui Petro Poroșenko introducerea legii marțiale "pentru 60 de zile", a anunțat secretarul acestei structuri.
Marea Azov. Strâmtoarea Kerci. Rusia - Ucraina. Crimeea. Decizia trebuie aprobată de Parlamentul ucrainean, care are programată o sesiune extraordinară după amiază, dar un vot pozitiv este departe de a fi garantat.
În cadrul ședinței Consiliului de securitate, președintele Poroșenko a denunțat un "act nebunesc al Rusiei împotriva Ucrainei", asigurând că atacul "a fost premeditat". "Legea marțială nu înseamnă declararea războiului" cu Rusia, "ea va fi introdusă doar pentru apărare", a precizat acesta.
Marea Azov. Strâmtoarea Kerci. Rusia - Ucraina. Crimeea.Axă strategică
Navele - două vedete blindate, Berdiansk și Nikopol, și remorcherul Iani Kapu - încercau să intre din Marea Neagră în strâmtoarea Kerci, care separă Crimeea de Rusia și marchează accesul în marea Azov.
Marea Azov. Strâmtoarea Kerci. Rusia - Ucraina. Crimeea. Dintre cei 23 de militari aflați la bord, șase au fost răniți, dintre care doi grav, potrivit armatei ucrainene, scrie hotnews.ro.
Rusia a confirmat confruntarea și "folosirea armelor", dar a acuzat navele ucrainene de "acțiuni ilegale în apele teritoriale rusești", vorbind de trei ucraineni răniți.
Marea Azov. Strâmtoarea Kerci. Rusia - Ucraina. Crimeea. Metode de bandiţi
Marea Azov. Strâmtoarea Kerci. Rusia - Ucraina. Crimeea.P urtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, Maria Zaharova, a denunțat "metodele de bandiți la drumul mare" ale Ucrainei, "întâi prin provocări, apoi presiuni puternice urmate de acuzații de agresiune".
Marina ucraineană spune însă că a avertizat Rusia în avans despre traseul acestor nave.
Potrivit marinei, navele au petrecut mai multe ore în fața strâmtorii Kerci, în timp ce o navă petrolieră plasată sub podul Crimeii, în strâmtoarea Kerci, bloca accesul spre strâmtoare.
Această strâmtoare, singura cale maritimă între marea Neagră și marea Azov, este o axă strategică de primă importanță, atât pentru Rusia cât și pentru Ucraina.
Marea Azov. Strâmtoarea Kerci. Rusia - Ucraina. Crimeea."Așteptăm ca Rusia să restaureze libera trecere în strâmtoarea Kerci și cerem tuturor părților să acționeze cu maximă reținere pentru a se ajunge la o dezescaladare imediată a situației", a cerut Uniunea Europeană. Și NATO a făcut apel la "reținere și dezescaladare".
Marea Azov. Strâmtoarea Kerci. Rusia - Ucraina. Crimeea.Ofensivă spre Mariupol?
Ministrul ucrainean de Externe Pavlo Klimkin a cerut Occidentului "formarea unei coaliții clare pentru a rezista la actele de agresiune ale Rusiei".
Marea Azov. Strâmtoarea Kerci. Rusia - Ucraina. Crimeea. Rusia revendică controlul apelor în largul Crimeii după anexarea peninsulei. Kievul și Occidentalii acuză Moscova că "îngrădește" deliberat navigarea navelor comerciale prin strâmtoarea Kerci.
Dificultățile au apărut după construirea de către Moscova a unui pod foarte controversat de 19 kilometri de-a lungul strâmtorii Kerci. Instalarea acestui pod în 2017 împiedică trecerea unei părți a navelor. În acest an, paza de coastă rusească a început să rețină navele, oficial pentru controale.
Kievul acuză Moscova că ar putea pregăti o ofensivă împotriva Mariupol, ultimul mare oraș sub controlul Kievului în estul țării.