MENIU

Manuel Valls, anunț de ultima oră despre negocierile pentru salvarea Greciei

'Există bazele unui acord' pentru salvarea financiară a Greciei, a declarat marți premierul francez Manuel Valls, adăugând că nu trebuie să fie 'subiecte tabu' în ceea ce privește reeșalonarea datoriei publice a Atenei, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Franța este 'convinsă' că "nu ne putem permite riscul unei ieșiri a Greciei din zona euro", "din motive economice (...), dar în special din motive politice", a declarat el la postul de radio RTL.

Ieșirea, în premieră, a unei țări din zona euro ar constitui "un risc pentru creșterea economică mondială", a adăugat Manuel Valls.

"Europa este în joc", a subliniat el, îndemnând guvernul grec "să facă tot posibilul pentru a găsi un acord".

"Acest acord este necesar, în primul rând pentru Grecia, deoarece ieșirea sa din zona euro ar arunca poporul elen într-o situație insuportabilă, dar și pentru coeziunea și coerența zonei euro și, prin urmare, ale Europei", a spus șeful guvernului francez.

Țările din zona euro se reunesc marți la Bruxelles pentru un summit extraordinar, la două zile după respingerea de către greci prin referendum a propunerii de acord din partea creditorilor internaționali, pentru a explora șansele, mici, al unui plan de ajutor pentru Grecia, aflată într-o situație de urgență financiară.

"Nu ne jucăm cu istoria, nu ne jucăm cu o țară ca Grecia", a declarat Valls.

Președintele francez Francois Hollande și cancelarul german Angela Merkel au încercat luni seară, după o întrevedere la Paris, să mascheze divergențele franco-germane în ceea ce privește Grecia și să afișeze o poziție comună în fața premierului elen Alexis Tsipras.

Merkel a spus că guvernul grec trebuie să prezinte 'urgent propuneri precise', în timp ce Hollande a cerut propuneri 'serioase'.

Însă președintele francez, fidel poziției conciliante pe care vrea s-o adopte Parisul, a reiterat că 'ușa este deschisă' pentru discuții și a insistat asupra ideii de 'solidaritate'.