MENIU

Manifestaţii violente împotriva Charlie Hebdo: Zece morţi în urma protestelor violente din Niger

Cinci persoane au murit sâmbătă, la Niamey, iar alte cinci vineri, la Zinder, în urma protestelor violente faţă de publicarea unei caricaturi cu profetul Mahomed în ediţia de miercuri a săptămânalului satiric francez Charlie Hebdo, a anunţat preşedintele Nigerului, Mahamadou Issoufou, scrie Mediafax.

UPDATE: "La Niamey, bilanţul este de cinci morţi, cu toţii civili, dintre care patru ucişi în biserici şi baruri", a declarat preşedintele Nigerului.

În plus, un corp "calcinat" a fost găsit sâmbătă dimineaţa, potrivit lui Mahamadou Issoufou, într-o biserică din Zinder, unde patru persoane au murit în urma violenţelor de vineri.

Citeşte şi: Cel puţin şapte biserici incendiate în Niger, în MANIFESTAŢII VIOLENTE contra Charlie Hebdo. Numeroase baruri, hoteluri, magazine au fost, de asemenea, distruse - FOTO
Proteste violente au avut loc vineri şi sâmbătă în Niger faţă de publicarea unei caricaturi cu profetul Mahomed în ediţia de miercuri a săptămânalului satiric francez Charlie Hebdo.

În total, zece biserici au fost incendiate de protestatari.

În afară de cele zece biserici incendiate, numeroase baruri, hoteluri, magazine de băuturi sau diverse magazine aparţinând unor nemusulmani sau având însemne ale unor întreprinderi franceze au fost, de asemenea, distruse.


UPDATE: Calmul a revenit, sâmbătă seara, în capitala Nigerului, Niamey, a constatat un jurnalist al AFP, după manifestaţii violente împotriva publicării unei caricaturi cu profetul Mahomed de către revista Charlie Hebdo soldate cu distrugerea a numeroase biserici şi magazine aparţinând unor nemusulmani.

Maşini ale poliţiei staţionau în faţa catedralei, precum şi în apropierea mai multor lăcaşuri de cult de pe malul stâng al capitalei Nigerului, a constatat un jurnalist al AFP în jurul orei locale 19.00 (20.00, ora României).

Pe malul drept, unde manifestanţii s-au îndreptat în cursul după-amiezii, "calmul a revenit" după "o zi de infern", a mărturisit Maïmouna, un locuitoare.

Biserici incendiate

Aproximativ 100 de poliţişti antirevoltă, purtând căşti şi scuturi, protejau la ora locală 12.45 (13.45, ora României) Catedrala din Niamey. Protestatarii aruncau cu pietre în ei, a constatat un jurnalist AFP, care mai întâi a văzut două, apoi o a treia biserică incendiate.

Tineri înarmaţi cu bâte, bare de metal sau instrumete agricole defilau în mai multe cartiere ale capitalei, potrivit acestui crespondent.

Ambasada Franţei şi-a îndemnat cetăţenii "să evite orice ieşire".

Centrul cultural francez din oraşul Zinder, al doilea ca mărime din Niger, a fost incendiat vineri de manifestanţi furioşi din cauza publicării caricaturii cu Profetul Mahomed în revista Charlie Hebdo, anunţă directorul instituţiei, citat de AFP.

Manifestaţii violente au avut loc şi în Pakistan.

Persoane necunoscute au acoperit în noaptea de vineri spre sâmbătă zidurile incintei Centrului Cultural Francez din Gaza cu inscripţii care ameninţă cu "iadul" jurnaliştii de la săptămânalul de satiră Charlie Hebdo, după publicarea unei noi caricaturi cu Profetul Mahomed.

 "Veţi ajunge în iad, jurnalişti francezi" şi "Totul, dar nu Profetul", se putea citi sâmbătă pe zidurile Centrului, în prezent închis, după ce a fost ţinta a două explozii revendicate de către islamişti.

O sursă de la Gaza, apropiată Centrului, s-a declarat "îngrijorată de acest act periculos", îndemnând poliţia să adopte "măsuri de securitate".

Zeci de persoane au manifestat sâmbătă dimineaţa în Yemen, în faţa Ambasadei Franţei din Sanaa, în semn de protest faţă de publicarea de către săptămânalul satiric Carlie Hebdo a unei caricaturi cu Profetul Mahomed, potrivit unui fotograf AFP.

În contextul în care măsurile de securitate au fost consolidate în zona Ambasadei Franţei, zeci de persoane au scandat "Pleacă, pleacă, ambasadorule!".

Mai multe articole despre:
Pakistan caricaturi Mahomed Niger charlie hebdo