Manfred Weber, liderul PPE în PE: Brexitul va fi o experiență foarte negativă pentru britanici
Manfred Weber, liderul grupului PPE din Parlametul European, a declarat, în exclusivitate pentru Realitatea TV, că atacul terorist din Londra nu va schimba nimic în ceea ce privește Brexitul și că cetățenii britanici se vor confrunta cu o experiență negativă după ieșirea Marii Britanii din UE.
"Nu cred că vor fi schimbări pentru moment. Marea Britanie a luat o decizie anul trecut. Rezultatul e clar: vor să iasă. E o trgedie, dar trebuie să respectăm rezultatul. Va fi o experiență foarte negativă pentru britanici, se vor confrunta în realitate cu ce înseamnă să pui la îndoială UE. PPE și Parlamentul European va trebui să-și dea acordul asupra brexitului și pot garanta că grupul meu parlamentar va vota favorabil doar dacă va fi în avantajul celor 400 de milioane de cetățeni europeni. Trebuie să avem în vedere interesele cetățenilor europeni", a spus Weber.
Potrivit acestuia, "provocările principale din acest motiv sunt migrația, economia, zona euro, întrebările legate de securitate și lupta terorismului. Aș adăuga la acest set de provocări și provocările externe, respectiv Putin, Trump și chiar și Erdogan. Întrebarea principală este: Putem să răspundem acestor provocări mai bine împreună sau credem că fiecare dintre noi putem singuri răspunde acestor provocări?".
Referitor la securitate și terorism, liderul PPE din PE a susținut că țările membre UE are trebui să dispună de o bază de date comună în ceea ce privește atacatorii, dar și de cooperare cu giganții IT precum Facebook sau Google.
"Un politician poate să promită că va interzice sau că va opri terorismul. Dar ar fi o minciună, nimeni nu poate face asta. Noi putem doar să adoptăm un cadru de reglementare al sistemului de securitate. De asemenea, atacatorii ar trebui să apără într-o listă comună. Avem nevoie de o bază de date comună. Avem nevoie de cooperare pe linie de Facebook, Google, pentru că ei au toată informația cu privire la internet și trebuie să-i facem să pună pe masă tot ce cred ei că se pretează în materie de terorism", a declarat Manfred Weber.
"Dacă vă uitați la Europa, este vorba de două instituții: Parlamentul European și uniunile interguvernamentale, care blochează acum inițiativele privind un mai bun schimb de date. De aceea avem nevoie de opinia publică, care să pună presiune, să întrebe ce se întâmplă la Bruxelles. În privința Schengen, chiar dacă România nu este pe deplin în Schengen, forțele de ordine din România au acces la aceste date. România stă mult mai bine la capitolul securitate față de acum cinci ani tocmai datorită acestui lucru", a continuat acesta.