MENIU

Mama unui soldat rus a aflat de pe internet că fiul ei e prizonier de război în Ucraina

Sursa foto: Profi Media / Arhiva familiei

O mamă a unui soldat rus a aflat cu ajutorul reţelelor de socializare că fiul ei a ajuns prizonier de război în Ucraina. Nepoţii au sunat-o, după ce o fotografie a copilului ei a apărut pe internet.

Pe canalul TV „Rusia-24” informațiile despre soldații ruși capturați de armata ucraineană au fost declarate ca fiind „false”. Serviciul rus al BBC a luat însă legătura cu Natalia Deineka, în vârstă de 40 de ani, rezidentă a regiunii Saratov, care susține că fiul ei Rafik Rakhmankulov este unul dintre prizonieri, ba chiar apărând în fotografiile şi videoclipurile făcute publice, dar catalogate ca fiind „false”. A aflat de imagini după ce a fost căutată de rudele speriate care primeau deja ameninţări online.

„M-a sunat sora mea. Ea a spus că fiii ei, nepoții mei, în după-amiaza zilei de 24 februarie, au primit aceste fotografii și amenințări pe Vkontakte: La fel se va întâmpla cu voi toți cei care mergeți în Ucraina” Sunt diverse insulte. Am luat legătura cu un șef de la acea unitate din regiunea Moscovei unde servește fiul meu. Și mi-au spus că serviciile militare de informaţii vor verifica aceste lucruri şi vor confirma dacă el, Rafik Rakhmankulov, a fost într-adevăr capturat sau nu. Nu există nicio confirmare, adică nu ştiu nimic sigur. M-a liniștit, a spus că chiar dacă așa este, atunci ei, în calitate de prizonieri de război, sunt supuși protecției Convenției de la Geneva, conform dreptului umanitar internațional și nu li se va întâmpla nimic", povesteşte Natalia Deineka.

Întrebată dacă a simţit că fiul său a fost trimis cu bunăştiinţă pe câmpul de luptă de comandantul armatei ruse ori dacă acesta a negat că ar fi ştiut ce se întâmplă, femeia a spus că "nu, nu a negat, a cerut mai multe detalii și a spus că le va transmite serviciilor militare de informaţii și vor verifica datele. Nu știu dacă era conştient de asta. Mi-a fost frică, am spus că nepoții mei sunt amenințați. Și chiar unii dintre ei au crezut că a fost cerută o răscumpărare. Asta este ceea ce l-a interesat foarte mult. Dar apoi am verificat din nou, nu, nu s-a pomenit de o răscumpărare în corespondență, era vorba doar de amenințări: «Sunteți invadatori, că nu puteți sta acasă. De ce ați venit aici? Cine a venit cu sabia, va primi din sabie»”.

Fotografii cu primii prizonieri ai armatei ucrainene au apărut pe internet în prima zi a războiului Rusia – Ucraina.

Mai multe articole despre:
ucraina rusia razboi mama militar