MALARIA declanșează alerta sanitară în SUA, după 20 de ani - Cum se transmite și ce simptome are boala mortală
Este alertă sanitară în mai multe state americane. Malaria devine amenințătoare după 20 de ani în care transmiterea locală a acestei boli mortale a fost menținută sub control.
Cinci cazuri de malarie au fost confirmate în Florida şi Texas, reprezentând prima transmitere locală în Statele Unite în ultimii 20 de ani a acestei boli cu potenţial mortal şi care este transmisă de ţânţari, a precizat luni Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC), potrivit Reuters, relatează agerpres.ro.
Cele patru cazuri din Florida şi un al cincilea în Texas au fost diagnosticate într-un interval de două luni.
Autorităţile din Florida au precizat că primul caz a fost diagnosticat pe 26 mai în comitatul Sarasota, iar oficialii din Texas au anunţat pe 23 iunie că un rezident din Texas, care desfăşura muncă în aer liber în comitatul Cameron, a fost de asemenea diagnosticat cu această boală.
ALERTA MEDICALĂ - CDC SUSȚINE CĂ EXISTĂ UN RISC SCĂZUT DE MALARIE ÎN STATELE AMERICANE
CDC a precizat într-o alertă publicată luni că malaria este considerată o urgenţă medicală şi că orice persoană care prezintă simptome trebuie „evaluată de urgenţă”.
Experții însă au anunțat că aceste cazuri nu ar trebui să panica în legătură cu o transmitere la scară largă a malariei în SUA. Dar nu este exclusă transmiterea la nivel local. Pentru că țânțarii pot infecta mai multe persoane chiar inainte ca un focar complet sa fie identificat, astfel că, până la declararea focarului, ar putea exista mai multe cazuri.
Cu toate acestea, CDC a spus că riscul de malarie pe teritoriul Statelor Unite este „extrem de scăzut” şi că cele mai multe dintre îmbolnăviri au loc în timpul călătoriilor în afara ţării, scrie CNN. Un procent de 95% dintre infectările cu malarie se produc în Africa, a mai precizat agenţia sanitară americană.
În 2020, aproximativ 241 de milioane de cazuri de malarie au apărut în întreaga lume și au murit 627.000 de oameni, majoritatea copii din Africa sub-sahariană. Aproximativ 2.000 de cazuri de malarie sunt diagnosticate în Statele Unite în fiecare an. Marea majoritate a cazurilor din Statele Unite apar la turiști și imigranți care se întorc din țări în care are loc transmiterea malariei, mulți din Africa subsahariană și Asia de Sud.
MĂSURI PENTRU OPRIREA RĂSPÂNDIRII MALARIEI ÎN SUA
Autorităţile din statul Florida au emis o alertă privind riscul acestei boli transmise de ţânţari şi au recomandat golirea piscinelor înălţate, verificarea plaselor de la geamuri pentru a nu fi găurite, precum şi folosirea insecticidelor ce conţin Dietiltoluamidă (DEET) pentru combaterea ţânţarilor. Este de asemenea recomandată purtarea unei ţinute formate din pantaloni lungi şi cămăşi cu mânecă lungă în prezenţa ţânţarilor.
Statul Texas a emis de asemenea o alertă sanitară prin care recomandă medicilor să ceară ca practică de rutină istoricul de călătorie al pacienţilor cu simptome de malarie, pentru a verifica dacă aceştia au petrecut timp în aer liber sau au fost înţepaţi de ţânţari într-o regiune în care este prezentă malaria.
CDC a recomandat ca medicii să fie în alertă și atenți la posibile cazuri de boală, în special medicii care practică în regiunile în care au apărut noile cazuri, în Florida și Texas.
CE ESTE MALARIA - TRATAMENTUL BOLII MORTALE
Malaria este o boală transmisă de țânțari. Boala este provocată de protozoarul Plasmodium, transmis de țânțarii anofel. Malaria este provocată de cinci specii de paraziţi şi este transmisă prin înţepături ale femelelor ţânţarului anofel. Persoanele cu malarie au adesea febră, frisoane și boli asemănătoare gripei. Lăsate netratate, acestea pot dezvolta complicații severe și pot muri.
Transmiterea malariei poate fi si pe verticala, de la mama infectata la fat. Malaria nu se poate lua doar daca stam in preajma unui pacient infectat.
Simptomele malariei includ febră, frisoane, dureri de cap, dureri musculare şi oboseală. Oamenii se pot îmbolnăvi și la stomac. Pot apărea, de asemenea, greaţă, diaree şi vărsături.
Simptomele încep de obicei la aproximativ 10 zile până la 4 săptămâni după infecție, dar oamenii se pot îmbolnăvi până la un an după infecția inițială.
Malaria poate provoca complicaţii care pot pune viaţa în pericol, cum ar fi insuficienţă renală, convulsii şi comă.