MENIU

Mai multe schelete dezvăluie detalii cutremurătoare despre o expediție arctică eșuată: Marinarii s-au mâncat unul pe altul de foame

În 1993, cercetătorii au făcut o descoperire macabră în Arctica: rămășițele a peste 10 marinari care au dispărut în timpul faimoasei expediții din 1845 a lui Sir John Franklin. Scheletele, împrăștiate de-a lungul unei insule îndepărtate, au fost dovada unei tragedii umane care a rămas un mister timp de mai bine de un secol. După trei decenii de analize, unul dintre acești marinari a fost identificat ca fiind căpitanul James Fitzjames, unul dintre cei mai înalți ofițeri din expediție.

Identificarea lui Fitzjames a fost posibilă prin analizarea ADN-ului extras dintr-o probă de os, care a condus la descoperirea unei rude în viață. Conform cercetărilor, Fitzjames a fost una dintre primele victime ale canibalismului între supraviețuitorii expediției, potrivit revistei New Scientist.

Dovezile canibalismului între supraviețuitori

În urma investigațiilor efectuate de-a lungul anilor, cercetătorii au găsit semne clare de tăieturi pe mai multe rămășițe scheletice, inclusiv pe un os maxilar inferior, confirmat acum ca aparținând lui Fitzjames. Aceste dovezi sugerează că supraviețuitorii, aflați într-o situație extrem de disperată, au recurs la canibalism, mâncând din corpurile celor decedați, inclusiv pe comandantul Fitzjames.

„Descoperirile reflectă disperarea extremă a marinarilor din expediția lui Franklin,” a explicat Douglas Stenton, cercetător la Universitatea Waterloo din Canada și participant la studiu. Fitzjames este cel mai înalt membru al expediției identificat până acum, fiind comandantul navei HMS Erebus, una dintre cele două nave ale expediției, alături de HMS Terror.

         O parte din membrii expediției Franklin / Sursa foto Getty Images

Expediția fatală a lui Sir John Franklin

Expediția din 1845, condusă de Sir John Franklin, a pornit din Anglia cu scopul de a găsi un pasaj navigabil prin Arctica, având 129 de oameni la bordul celor două nave. După ce navele au fost prinse în ghețurile din apropierea insulei King William, în 1848, echipajul a abandonat vasele în încercarea de a supraviețui pe uscat. Într-un raport lăsat de Fitzjames într-un morman de pietre, el a consemnat decizia echipajului de a abandona navele, fiind unul dintre ultimele mesaje cunoscute de la expediție.

Rămășițele neidentificate ale marinarilor au fost descoperite în diverse locații din Arctica canadiană de-a lungul anilor, însă toți cei 129 de membri ai echipajului au pierit în cele din urmă. Identificarea lui Fitzjames prin ADN este a doua de acest tip, după ce în 2021, cercetătorii canadieni au reușit să identifice rămășițele lui John Gregory, inginer la bordul HMS Erebus.

Această descoperire aduce lumină asupra uneia dintre cele mai tragice și misterioase expediții din istoria navigației arctice, dezvăluind o poveste de supraviețuire disperată, sacrificiu și canibalism, într-o încercare zadarnică de a depăși condițiile extreme din Arctica. Pe baza acestei descoperiri crunte s-a creat și un film de succes.