MAE: România a preluat președinția Comisiei Consultative "Cer Deschis"
România a preluat președinția rotativă a Comisiei Consultative "Cer Deschis" (OSCC), conducând, la 26 septembrie 2016, prima reuniune din ciclul de patru reuniuni ale actualei sesiuni (septembrie-decembrie 2016) care se desfăşoară la Viena, informează Ministerul Afacerilor Externe printr-un comunicat.
"Pe parcursul celor patru reuniuni prezidate de Reprezentantul permanent al României pe lângă Organizațiile Internaționale de la Viena, ambasadorul Cristian Istrate, vor fi analizate aspecte legate de implementarea Tratatului “Cer Deschis”, precum respectarea dispozițiilor tratatului de către statele părți, rezolvarea unor ambiguități și discrepanțe de interpretare care apar în timpul punerii în aplicare a tratatului, aderarea la Tratat a unor noi state și revizuirea repartizării cotelor de zbor anuale", se arată în comunicatul MAE.
O altă preocupare de actualitate și de perspectivă la nivelul Comisiei vizează modernizarea Tratatului, în principal prin operaționalizarea și certificarea unor echipamente de observare digitale.
Comisia Consultativă “Cer Deschis” a fost stabilită în conformitate cu articolul X din Tratatul “Cer Deschis” şi se reunește, de regulă, lunar, la sediul Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) din Viena, Austria, prin reprezentanții naționali din cele 34 de state părți la Tratat.
Tratatul “Cer Deschis”, adoptat la 24 martie 1992, la Helsinki, a fost semnat, până în prezent, de 34 de state. Potrivit prevederilor din Tratat, intrarea în vigoare are loc la 60 de zile după depunerea instrumentelor de ratificare de către cel puțin 20 de state semnatare. România a ratificat Tratatul ”Cer Deschis” în 1994. Acesta a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2002.
Prin mecanismele de observare aeriană reciprocă, Tratatul contribuie la sporirea încrederii şi a securității, precum şi la consolidarea păcii şi a stabilității, în aria sa de aplicabilitate: de la Vancouver la Vladivostok.
România este printre puținele state părți ale Tratatului care deţin o platformă (aeronavă) certificată cu care execută misiuni de observare atât individual, cât şi cu alţi parteneri.